psiholog odgovara

Što učiniti kada bračni partner godinama odbija seks?

Shutterstock
25.11.2018.
u 18:59

Psihologinja Maja Vučić čitatelju odgovara na pitanje o gubitku seksualne želje kod jednog bračnog partnera.

Pitanje čitatelja: Imam 36 godina i velikih problema sa seksualnim životom od strane moje žene. Ona ima 43 godine. Obje radimo. Moja žena pije 13 godina antidepresive i tablete za smirenje. U početku je nas seksualni odnos bio normalan, međutim nešto se promijenilo od strane nje. Imam osjećaj da je izgubila volju za seksom, ne znam razlog, pokušali smo razgovarati u čemu je problem no ona se vadi na umor, mučninu i migrenu, ne silim ju i čak razumijem. U zadnjih 3 godine imali smo možda 10 puta seksualni odnos, ja više ne znam što da joj radim, bojim se da ju gubim, čak sam i smršavio, možda joj više nisam privlačan...

Jednostavno ne mogu izdržati, osjećam se kao cimer s njom, kao nekakva platonska ljubav, a meni hormoni lude. Volim ju ali ne znam što da radim. Početak joj je menopauze, stalno se svađamo! Molim vas, pomozite jer ne mogu naći način kako da joj pomognem, a ne mogu ni sebi. Imam osjećaj kao da ju gubim, volim ju i ne želim izgubiti! Bojim se da neću vise moći izdržati! 

Odgovor psihologa: Poštovani, po vašem opisu problema teško je zaključiti u čemu je zapravo problem kod vas i vaše supruge. No, postoji nekoliko stvari koje bi mogle biti uzrok vaših problema. Menopauza je sigurno kod žena jedan od stresnijih perioda zbog hormonalnih promjena i mnoge govore da im je to bio jedan od najtežih perioda u životu kad nisu bile "svoje". Te godine za neke žene mogu biti krizne i zbog starenja. Tijelo se mijenja, više je bora na licu nego prije. 

Ako uzima te lijekove bez psihijatrijskog praćenja moguće je da uzima potpuno krivu terapiju, a i pitanje je li depresivna ili anksiozna i treba li joj uopće medikamentozna terapija. Čak ako je psihijatar nešto i propisao prije desetak godina me znači da je stanje i dalje isto. Uzimanje nekih antidepresiva, ali ne svih, može utjecati na smanjenje seksualne želje. Jednako tako, ako je osoba pod stalnim stresom, sniženog raspoloženja i u konstantnim brigama, često se događa da i u takvom slučaju osoba nema volje ni želje za seksualnim životom. 

Treba uzeti u obzir i mogućnost da ste se vas dvoje malo uljuljali i da ste se negdje na putu brige oko malog djeteta negdje izgubili, ali to ne znači da se ne možete opet sastati, ali za ples je potrebno dvoje.

Znaju samo da se osjećaju loše. Kad to loše stanje potraje dulji period, a partner ih moli da se trgne, zbog osjećaja bespomoćnosti i dugog općeg niskog raspoloženja i kvalitete života takve osobe mogu biti razdražljive i sklone svađama, ali često bez rješenja.

Moj vam je savjet da se obratite stručnoj osobi (psihologu ili psihijatru) koja će vam dati iscrpnije odgovore od mojeg, jer mi nedostaju mnoge informacije, a znat će vas uputiti što i kako dalje. Mogli biste posjetiti i bračnog psihoterapeuta kako biste zajedno poradili na kvaliteti odnosa. Bračni terapeut može procijeniti treba li još svakome od vas i  individualno savjetovanje ili psihoterapija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?