Profesor Ahatović otkrio

Što rade rakete zemlja-zemlja u vojarni Kozara, morale su biti uništene

03.04.2016.
u 09:40

U BiH je samo prošle godine uništeno oko 1000 tona viška naoružanja i streljiva te oko 15.000 komada oružja. U proteklih sedam do deset godina uništeno je 12.000 tona viška naoružanja i streljiva te više od 150.000 komada oružja.

Ostalo je još uništiti 16.000 tona minsko-eksplozivnih sredstava i 40.000 komada raznog naoružanja.

Ono što je vrlo indikativno i simptomatično, upozorava za agenciju Patria profesor obrane i sigurnosti Nedžad Ahatović, jest činjenica da je većina uništenog naoružanja bila u vlasništvu nekadašnje Vojske Federacije BiH.

Uništeno je, prema podacima profesora Ahatovića, 32.000 pušaka M-16A1 koje su odgovarale NATO standardima.

S druge strane, u vojarnama u bh. entitetu Republika Srpska i dalje se drži naoružanje bivše JNA koje čeka na uništenje po desetak godina.

- Upravo je to slučaj s taktičkim raketama zemlja-zemlja 9K52 LUNA /NATO kod. FROG 7/ koje se nalaze u vojarni Kozara u Banjoj Luci, upozorava profesor Ahatović. - Riječ je o nekoliko lansernih specijaliziranih kamiona ZIL-135 s pogonom 8X8 koji nisu u voznom stanju i određenom broju raketa 9K52, koji su se, po mojim saznanjima, do veljače 2014. nalazili u vojarni Kozara. To oruđe jest zastarjelo, radi se o sustavima kupljenim od SSSR-a 1970. godine za potrebe JNA, koji imaju domet od 70 km, ali budući da se radi o raketama koje nemaju osjetljivih optoelektronskih sklopova za vođenje i s kojima se gađa po balističkoj ubacnoj putanji, takvo oružje može biti spremno za djelovanje za svega 20 minuta, ako nema nepopravljivih mehaničkih kvarova ili problema s gorivom na samoj raketi, dodaje profesor. Dakle, dok se perspektivno oružje u FBiH uništava kao višak, dotle se u vojarnama u RS-u drže taktičke rakete zemlja-zemlja koje su skoro pa u operativnom stanju, piše 
Patria.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije