ima li još nade

Što nakon odgađanja potpisa Pisma namjere s MMF-om

premijeri
10.07.2016.
u 10:00

Ukoliko vlasti potpišu Pismo namjere u narednih nekoliko dana, onda bi sadašnje Pismo moglo poslužiti kao osnova da se u narednim tjednima Izvršnom odboru uputi zahtjev za odobravanje programa, kaže Parodi

Novi kreditni aranžman s Međunarodnim monetarnim fondom vjerojatno bit će odobren tek naredne godine, ako predsjedatelj Vijeća ministara Denis Zvizdić i federalni premijer Fadil Novalić u nekoliko narednih dana ne promijene svoje odluke o odgodi potpisivanja Pisma namjere. Ovakav zaključak se nameće iz izjave rezidentnog predstavnika MMF-a za BiH Francisca Parodija koju je dao za Faktor.

On je podsjetio da su se institucije vlasti BiH i MMF-a u svibnju 2016. usuglasili u vezi s osnovnim elementima i sadržajem programa s MMF-om. Pismo namjere sadrži brojne vremenski definirane obveze s konkretnim rokovima i bazirano je na makroekonomskom scenariju koji odražavaju najnoviji podaci i projekcije.

-Ukoliko vlasti potpišu Pismo namjere u narednih nekoliko dana, onda bi sadašnje Pismo moglo poslužiti kao osnova da se u narednim tjednima Izvršnom odboru uputi zahtjev za odobravanje programa. Međutim, ukoliko vlasti odlože potpisivanje na duže razdoblje, onda bi osoblje MMF-a i institucije vlasti najvjerojatnije morale revidirati makroekonomski scenarij i pregovarati novo Pismo namjere. Ovaj proces bi trajao nekoliko mjeseci prije nego što bi se Izvšnom odboru MMF-a uputio zahtjev da odobri novi program, izjavio je Parodi za Faktor.

Ovim pismom definirane su reforme na čije se provođenje obvezala BiH u zamjenu za novi kreditni aranžman kojeg bi trebao odobriti Izvršni odbor direktora MMF-a, vrijedan više od milijardu maraka. Ova sredstva namijenjena su proračunima entiteta, a namjena im je smanjivanje proračunskog deficita, ali i financiranje provođenja neophodnih ekonomskih reformi.

Ove godine u proračunu FBiH se trebalo „sliti“ 312 milijuna KM od ovog aranžmana, dok je iznos namijenjen za RS trebao iznositi 50 milijuna maraka.

U svojim izjavama, neposredno nakon obznanjivanja odluke o odgađanju potpisivanja Pisma namjere, oba entitetska premijera, Fadil Novalić i Željka Cvijanović, slali su poruke da će entitetski proračuni ostati stabilni i da će sve obveze biti izvršene. Međutim, ostalo je i dalje otvoreno pitanje iz kojih izvora će biti osigurana ova sredstva.

– Planirano je da 312 milijuna KM, koje su bile planirane kao vanjsko zaduženje, prebacimo na unutarnje zaduživanje. Ovo zaduživanje bit će ostvareno emitiranjem obveznica i trezorskih zapisa. Međutim, vjerojatno je da nam neće trebati toliki iznos, šo će biti definirano rebalansom proračuna. Naime, u tijeku ove godine ostvareni su nešto veći prihodi od neizravnih poreza nego što je planirano. Osim toga, na različite načine ostvarene su određene uštede, tako da će i iznos zaduženja biti manji – kazao je savjetnik federalnog premijera Goran Miraščić.

Na sličan način financijski „gubitak“ namjeravaju premostiti i vlasti RS-a.

– Kao što je već objavljeno, iznos od 50 milijuna KM, koliko je RS trebala dobiti u tijeku ove godine po osnovu aranžmana s MMF-om, bit će prikupljeno iz nekoliko izvora. Jedan od njih je emitiranje vrijednosnih papira, odnosno obveznica. Ostatak će biti osiguran iz domaćih i stranih izvora, odnosno kreditima kod komercijalnih banaka – rekla glasnogovornica Ministarstva financija RS-a Vlatka Malidžan.

Malu nadu da bi entitetski proračuni ipak ove godine mogli dobiti sredstva MMF-a ostavio je Miraščić, kazavši kako postoji mogućnost, ako bi Zvizdić i Novalić u skorije vrijeme promijenili odluku o odgađanju potpisa, da Izvršni odbor MMF-a odluku o odobravanju kredita donese u rujnu ove godine.

Ključne riječi
MMF

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?