studija

Što najnovija istraživanja govore o povezanosti jedenja jaja s visokim kolesterolom?

jaja
30.08.2022.
u 18:22

Jaje sadržava veliku količinu kolesterola, a visoke razine kolesterola u krvi povećavaju rizik od razvoja bolesti srca. Međutim, redovita konzumacija jaja ne povezuje se s rizikom od razvoja srčanih bolesti, prema istraživanjima.

Povezanost jaja i opasno visoke razine kolesterola zbunjivala je znanstvenike godinama, a u novije vrijeme je formirani mit raskrinkan

Studije koje su pratile prehrambene navike velikih populacija objavljene 1950-ih i 1960-ih sugerirale su vezu između kolesterola i bolesti srca. Visoki kolesterol u krvi, naposljetku, može dovesti do masnih naslaga na stijenkama arterija, koje se mogu stvrdnuti i odvojiti, stvarajući ugruške koji mogu uzrokovati srčani i moždani udar, piše Index.hr.

Unatoč naknadnim studijama koje nisu pronašle vezu između unosa kolesterola hranom i kolesterola u krvi, 1968. godine je Američka udruga za srce savjetovala ljudima da smanje unos kolesterola na 300 miligrama dnevno, malo više nego što ga sadrži jedan žumanjak jajeta, i da ne jedu više od tri cijela jaja tjedno.

Iznenada je kolesterol iz hrane (i jaja, škampa, jastoga i druge hrane s visokim kolesterolom) postao javni neprijatelj broj 1.

Najnoviji podaci pokazuju da konzumacija jaja ne utječe na kolesterol

Nakon pregleda novijih znanstvenih podataka, 2015. godine je Savjetodavni odbor za prehrambene smjernice SAD-a promijenio je svoj stav. Grupa je objavila da opsežna istraživanja nisu pokazala dokaze o ulozi kolesterola iz prehrane u razvoju kardiovaskularnih bolesti.

Kao rezultat toga, prehrambene smjernice za Amerikance za period 2015.-2020. godine uklonile su preporuku o ograničavanju kolesterola u prehrani na 300 miligrama dnevno. Naknadna istraživanja nastavila su podržavati ove ažurirane smjernice.

Dakle, možete li jesti jaja ako imate visok kolesterol?

Prije bilo kakvih promjena u svojoj prehrani - bilo da se radi o uklanjanju ili konzumiranju više jaja - uvijek se trebate posavjetovati sa svojim liječnikom. Zdravstveno stanje svake osobe je različito i ono što odgovara jednoj osobi, možda neće odgovarati vama.

Općenito, ako nemate srčanu bolest ili visok LDL kolesterol, visok krvni tlak, dijabetes tipa 2 i jedete zdravu hranu punu voća i povrća i cjelovitih žitarica s malo zasićenih masti i drugih izvora kolesterola, istraživanja sugeriraju da jaja neće utjecati na kolesterol u krvi, kako piše Eat This, Not That.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?