Zastupnička pitanja dr. Zdravka Kuzmana

Što je s izgradnjom cesta u Hercegovini 
te obećanim financiranjem SKB Mostar?

29.01.2017.
u 10:00

Na ovotjednim sjednicama Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH među mnoštvom zastupničkih pitanja našla su se i pitanja dr. Zdravka Kuzmana, zastupnika HDZ-a 1990, piše Večernji list BiH. Odnose se na cestovnu infrastrukturu u Hercegovini te financiranje Sveučilišne kliničke bolnice (SKB) Mostar, jedne od zdravstvenih ustanova kojoj je osnivač FBiH.

“U Federaciji BiH puno se priča o povezanosti juga i ostatka BiH s jedinim naseljenim mjestom na moru koje imamo, povezivanju ostalih dijelova BiH s Neumom. Također, puno se priča i o južnom dijelu koridora Vc i obilaznici oko Mostara. Oba projekta posebno su aktualna u izbornoj kampanji kada nam se čini kako gradnja magistrale do Neuma i obilaznice oko Mostara samo što nije počela. A gdje smo mi zapravo i koliko je od te priče realizirano? Stvarnost nam pokazuje kako od priče do realizacije nije urađeno ništa. Do Neuma se može tovarnom cestom iz 19. stoljeća koja je renovirana u drugoj polovini dvadesetog stoljeća. O širini i debljini asfalta suvišno je i govoriti. S druge strane, središtem Mostara svakodnevno tutnje tegljači i drugi teretni automobili koji, osim neprimjerene buke koju stvaraju, uništavaju ceste, a što je najvažnije, prijetnja su i sigurnosti ostalih sudionika u gradskom prometu, osobito pješaka i školske djece”, pitanje je dr. Kuzmana koje je upućeno Vladi FBiH i Federalnom ministarstvu prometa i veza. Obrazlažući ga, dr. Kuzman je istaknuo kako mu je drago što se u Sarajevo ulazi obilaznicama pa se može sići i u Vlakovu i Stupu, a uskoro i Pofalićima.

“Ali što se događa s jugom, s Hercegovinom, sa Stocem, Neumom i Mostarom. Naravno kako svoj dio odgovornosti za ovakvu prometnu zaostalost i neriješenost snose i lokalne vlasti. No, u ovom slučaju najveći dio odgovornosti je na Vladi Federacije BiH i Ministarstvu prometa i veza, kao najodgovornijoj instituciji za dva konkretna projekta koje sam spomenuo. Stoga od Vlade i mjerodavnog ministarstva tražim konkretan odgovor na pitanje što je s projektima prometnica u Hercegovini, kada će dočekati svjetlo dana, odnosno kada će se s priče konačno prijeći na djelo”, pitanje je dr. Kuzmana.

Dr. Kuzman je na adresu Vlade Federacije uputio i pitanje koje se tiče izostanka financiranja SKB-a Mostar. “Ako znamo da je FBiH prije nešto više od tri godine preuzela dio osnivačkih prava nad SKB-om Mostar, zašto je do danas izostala potpora ovoj ustanovi koja je bila sasvim očekivana nakon preuzimanja osnivačkih prava? Saznanja koja imam s terena su upravo suprotna i govore da je FBiH od dana preuzimanja djela osnivačkih prava učinila sve kako bi na razne načine degradirala SKB Mostar. Moje pitanje glasi hoće li se i do kada nastaviti ovakav maćehinski odnos Federacije BiH prema SBK-u Mostar”, kazao je zastupnik HDZ-a 1990. u Zastupničkom domu Parlamenta Federacije BiH, piše Večernji list BiH. Očekuju se odgovori onih na koje su pitanja adresirana.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije