BRIGA O ZDRAVLJU

Što je plijesan i kako može naštetiti zdravlju? – riješite se skrivenog problema u vašem domu

plijesan
Shutterstock
27.08.2022.
u 15:01

Plijesan se nalazi u gotovo svim kućanstvima, a tu činjenicu uzimamo zdravo za gotovo. Evo zašto ne bismo trebali.

Mnoštvo proizvoda protiv plijesni, brojne reklame u javnom prostoru i „magična rješenja“ nisu nepoznanica, no zašto je plijesan ustvari problem? Statistike pokazuju da ju posjeduje gotovo 80 posto domaćih kućanstava, da u njoj rastu najmlađi, no važnost joj se pridaje tek kada postane vidljiva golim okom.

Ono što je potrebno znati jest činjenica da postoji više vrsta plijesni, no svaka od njih širi skrivene toksine koji postepeno narušavaju zdravlje onoga tko boravi u prostoriji u kojoj se plijesan nalazi. Najbolje se razvija i opstaje u zatvorenim prostorima, konkretnije, na mjestima gdje se nalazi visoka stopa vlažnosti.

S obzirom na to da sadrži male spore i alergene, upravo plijesan može biti razlog za brojna narušena zdravstvena stanja poput alergija, nemirnog ili nedovoljnog sna te čestih prehlada.

Higijena je broj 1

Kako biste se u vlastitom domu riješili ove vrste gljivica, sve što trebate jest voditi redovitu brigu o higijeni i čistoći vašeg doma. Kao svojevrsni vodič, donosimo nekoliko uputa na što se točno misli pod tim:

- Popravite bilo koja oštećenja koja uzrokuju curenje vode. Voda može natopiti tepihe, zidove, namještaj i tako dovesti do nastanka mrlja od plijesni.

- Redovito zračite dom. Otvorite prozore kada možete kako bi zadržali ravnotežu između unutarnjeg i vanjskog zraka.

Uvijek koristite ventilaciju u kuhinji ili kupaonici. Provjerite ih povremeno kako bi bili sigurni da su čisti i rade ispravno.

- Očistite i dezinficirajte uređaje za ovlaživanje zraka, klima uređaje, te ostale uređaje koji koriste vodu.

- Usisavajte redovito kako bi smanjili nakupljanje prašine i plijesni. Provjerite posebne filtere na usisavaču i redovito ih čistite.

Higijena je, dakle – neupitno broj 1 u borbi protiv plijesni. Najprostranija plijesan, ona koja se najčešće nalazi u kućanstvima stručno se naziva Aspergillus. Postoji više od 180 vrsta Aspergillusa, a za razliku od gotovo svih ostalih vrsta plijesni koje se mogu lako uočiti jer su vidljive mrlje na zidovima, ova vrsta ima odličnu sposobnost stapanja s okolinom. To znači da u domovima u kojima se nalazi, vrlo često ostaje neotkrivena, što stvara dodatan problem. Zato, posebno obratite pažnju na gotovo svaki kutak doma te više puta temeljito očistite.

Ventilacijski sustav kao idealno riješenje

Govoreći o prozračivanju doma, mnogi će vjerojatno pomisliti na klima uređaje. No, različito od klima uređaja koji grije i hladi te isušuje zrak, za kvalitetnu i optimalnu temperaturu potrebno je razmisliti o ventilacijskim sustavima. Naime, osim što će održavati optimalnu temperaturu prostorije, ne zahtijevaju enormne troškove električne energije, te se sve više razmatraju kao opcija pri gradnji ekoloških kuća. Najvažnije prednosti ventilacijskih sustava su zajamčeno najbolja prostorna klima, ušteda energije, te ono važnije – u ventilacijskom sustavu toplina ispušnog zraka prenosi se na svježi zrak koji ulazi sustav. Tako se ne gubi toplina i štedi se energija potrebna za grijanje.

Prozračivati kuću stvaranjem propuha nije isto što i dobra ventilacija. Suvremene kuće postaju sve više hermetički zatvorene, a time i lakše za zagrijavanje. Međutim, ova poboljšana nepropusnost znači da je još važnije osigurati kvalitetnu ventilaciju kako bi spriječili da zrak u vašem domu ne postane ustajao i vlažan. Sustav ventilacije će ukloniti vlagu iz svakodnevnog života najučinkovitije kada je vaš dom ispravno zagrijavan jer topli zrak može apsorbirati više vlage od hladnog zraka. Provjetravanje vaše spavaće sobe tijekom noći, također je važno zbog održavanja kvalitete zraka i smanjenje pretjerane vlage te rizika od plijesni.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?