Njemačka kancelarka

Što je Merkel poručila u vezi BiH i Kosova

Angela Merkel
Reuters/PIXSELL
28.08.2018.
u 16:16

Njemačka kancelarka Angela Merkel potvrdila je da je u telefonskom razgovoru s američkim predsjednikom Donaldom Trumpom bilo riječi i o rješenju problema između Beograda i Prištine. Kaže da su postojeći teritoriji vrijednost i da treba voditi računa da određena rješenja ne dovedu do posljedica u drugim zemljama.

Merkel je u Berlinu, nakon susreta s hrvatskim premijerom Andrejem Plenkovićem, potvrdila da je u telefonskom razgovoru s Trumpom razgovarala i o Kosovu, odnosno, kako je rekla, situaciji između Srbije i Kosova, javlja N1. 

“Mi podržavamo sve razgovore koje vode ka cilju – rješenju tog pitanja, ali govorimo da je naravno teritorijalna cjelovitost kakva je sada stvorena jedna vrijednost, i ja sam to isto rekla kada su ovdje bili predsjednici vlade BiH i vlade Crne Gore, moramo biti oprezni da potezi na jednom teritoriju ne dovedu do poteza na drugim teritorijima”, rekla je Merkel.

Istaknula je važnu ulogu Hrvatske u regiji rekavši kako je svjesna da se radi o kompliciranom susjedstvu i stavljajući poseban naglasak na situaciju u Bosni i Hercegovini i probleme sa Slovenijom.

Podsjetimo, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da se zalaže za razgraničenje na Kosovu, dok je predsjednik Kosova Hašim Tači više puta govorio o korekciji granica. Oba lidera, međutim, dosad nisu precizirala šta njihovi predlozi točno znače.

Savjetnik Donalda Trumpa za nacionalnu sigurnost John Bolton poručio je nedavno da SAD ne isključuju mogućnost korekcije granica na Kosovu, dok je Europska komisija poručila da Beogradu i Prištini treba dati prostor da se dogovore o sadržaju sporazuma o normalizaciji odnosa.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije