William Mongtomery

Što države budu jedinstvenije, regija će biti sigurnija

William Mongtomery
16.08.2015.
u 19:26

"Trenutno postoji nestabilnost u "luku" koji uključuje Makedoniju, teritorij Kosova i BiH. Ukoliko i dok situacija tamo ne riješi uspješno, neće biti stabilnosti i sigurnosti u čitavoj regiji", ocjenio je Mongtomery

Bivši američki veleposlanik u Srbiji William Montgomery smatra da je uspostavljanje zajedničkog dana sjećanja za sve žrtve ratova 1990-ih u bivšoj Jugoslaviji dobra ideja.

"Ovoj regiji su očajnički potrebni koraci koji bi bili usmjereni na budućnost i regionalnu suradnju. Bio bi veliki korak unazad ukoliko bi kritike ovakvih inicijativa obeshrabrile bilo kojeg državnika da ide tim putem", rekao je bivši američki diplomat. 

On također veruje da Srbija ima i pravo i odgovornost kao zemlja koja je na putu europskih integracija pokrenuti i podržavati pozitivne inicijative.

Ideja o zajedničkom danu sjećanja vjerojatno će jednog dana biti ostvarena, rekao je Montgomeri, ali će, dodao je, prije toga biti potrebni "neki pozitivni i potencijalno bolni koraci svih strana".

Prema njegovim riječima, nijedna od strana do danas nije počela proces ozbiljnog javnog preispitivanja svojih akcija tijekom ratnih godina, a to uporno odbijanje da se priznaju zločini svoje strane i njenog rukovodstva onemogućava napredak procesa pomirenja.

Montgomery smatra da je u svakoj od zemalja i svakom od naroda bivše Jugoslavije potrebna mnogo nepristrasnija javna diskusija o tome što su oni učinili da izazovu sukob i nasilje, prenose agencije. 

"Neću ovdje nabrajati imena sa svih strana, ali mi svi znamo previše dobro da ima ubojica i ratnih zločinaca koji još uvijek žive nekažnjeno širom bivše Jugoslavije, a mnoge od njih jedni smatraju za heroje, a drugi za užasne ratne zločince. Dok god se to događa, pomirenje je vjerojatno nemoguće", kazao je. 

Na pitanje kako vidi odnose u regiji s aspekta stabilnosti, bivši američki veleposlanik je ocijenio da bez jačeg ekonomskog rasta i istinskog pomirenja regija neće biti istinski stabilna. 

"Trenutno postoji nestabilnost u "luku" koji uključuje Makedoniju, Kosovo i BiH. Ukoliko i dok situacija tamo ne riješi uspješno, neće biti stabilnosti i sigurnosti u čitavoj regiji", ocijenio je on. Prema njegovom mišljenju, što zemlje regije budu jedinstvenije i što bolje budu surađivale, to će i regija biti sigurnija.

Ključne riječi

Komentara 1

KU
kurtacorbic
01:01 17.08.2015.

..vrag odnijo tebe , srbe i ideju...

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?