Znamo sve trikove

Stiže proljeće, evo kako pretvoriti balkon u najšarmantniju vrtnu oazu

20.03.2023.
u 09:24

-Malo tko ne sanja o vlastitom bajkovitom vrtu, no u nedostatku prostora, šarmantne zelene oaze možemo lako stvoriti i na našim balkonima i terasama -Najvažnije je odabrati odgovarajuće biljke sukladno uvjetima koje imamo te biti svjestan mogućnosti, ali i postojećih ograničenja -Od biljki koje vole sjenu, do onih kojima ni najmanje ne smetaju sunce i vjetar, imamo sve trikove na jednom mjestu

Još otkako nam je pandemija pokucala na vrata i ograničila nam aktivnosti, krenuo je rast onih koji se više nisu zadovoljavali samo stambenim prostorom, već su poželjeli i vlastitu zelenu oazu u kojoj će se moći opuštati kad god požele. Štoviše, krenuo je rasti i broj onih koji su poželjeli sami uzgojiti nešto voća ili povrća, a iako su najrigoroznije mjere sada već davno ostale iza nas, vrtlarenje je i dalje popularnije no ikad, barem na ovim prostorima.  

Kako odabrati odgovarajuće biljke 

I dok je dućana koji nude baš sve što nam može zatrebati sve više, ono čega mnogima kronično manjka je prostor koji bi pretvorili u toliko željeni vrt. Možda nemamo svi okućnicu koju bismo pretvorili u vrt iz snova, ali zato svi oni koji imaju balkon ili krovnu terasu imaju i više no dovoljno mogućnosti za uzgojiti vlastitu mini džunglu.

Dakako, kao jedno od najtežih pitanja mnogima se čini kako znati što uzgajati i kako se pobrinuti da sve posađeno dobro napreduje, a najvažnije je odabrati odgovarajuće biljke sukladno uvjetima koje imamo te biti svjestan mogućnosti, ali i postojećih ograničenja. Posude od kamena i terakote, koliko god bile lijepe, znaju biti iznenađujuće teške pa su one od plastike ili smole za balkon možda ipak sretnije rješenje. 

Balkonsko cvijeće u teglama i sukulenti 

Isto tako, snovi o magnolijama visokim 10 metara baš i nemaju puno veze s realnošću ako na raspolaganju imamo tek balkon skromnih dimenzija pa bismo se fokusirati trebali na okvire koji definiraju cijelu priču. Begonije, petunije, afričke ivančice i vodenike odlično uspijevaju kao balkonsko cvijeće posađeno u teglama, a k tome su i vrlo dekorativne, a balkone će uljepšavati sve od kasnog proljeća do ljeta i jeseni. Odličan odabir za balkone su i sukulenti, a ne smijemo zaboraviti ni na povrće i začinsko bilje koje će rado rasti posađeno u loncima. Što se pak tiče samih vremenskih uvjeta na balkonima i terasama, evo što je najbolje odabrati u skladu s ovim izrazito važnim faktorima!

Najbolje biljke za balkone u sjeni 

Mnogi su balkoni u sjeni dobar dio dana. Ako je balkon okrenut prema istoku ili zapadu, bit će izravno osunčan samo dio dana, a ako je okrenut prema sjeveru, možda neće uopće imati izravne sunčeve svjetlosti. Dodamo li u priču sjene koje bacaju zidovi, paravani i susjedne zgrade, dolazimo do zaključka da su balkoni u pravilu češće sjenovita no sunčana mjesta, no to nikoga ne bi trebalo obeshrabriti jer mnoge biljke bolje uspijevaju u sjeni nego na izravnom suncu. Zelena salata, rukola, peršin i češnjak najbolje će rasti  na djelomično sjenovitom mjestu, a hosta, begonija,  kako ne bi prebrzo pobjegli u sjeme. Dok su hoste, begonije, hajhera, pelargonija i razne vrste paprati izvrstan su odabir za oživljavanje i najsjenovitijeg balkona. 

Biljke koje vole sunce 

Biljke posađene u teglama na osunčanim balkonima nerijetko znaju doslovno zakuhati, a pogotovo ako balkon ima prozirne zaštitne cerade ili pregrade, zbog stvaranja efekta staklenika. Upravo je iz tog razloga za ovakve balkone najvažnije odabrati one biljke koje su vrlo otporne na sušu i koje vole sunce, a kompletan nam Mediteran može poslužiti kao inspiracija. Bilje poput lavande, ružmarina i origana odlično će opstati u ovakvim uvjetima, a k tome će ispuniti balkon predivnim cvjetovima i još ljepšim mirisom. Dobar odabir za ove su uvjete i pelargonija, ljubičasta betonija te razni sukulenti.

Biljke koje dobro podnose vjetar 

Još jedan izazov s kojim bi se mnogi s balkonskim vrtovima mogli suočiti je vjetar. Mnogi balkoni su vjetroviti i izloženi pa odabir biljaka s delikatnim laticama nikako nije najsretnije rješenje. Ukoliko je to opcija, najbolje bi bilo napraviti zaštitu od vjetra i pobrinuti se da su posude i namještaj dovoljno zaštićeni te da se neće prevrtati (ako je potrebno, uvijek ih možemo i pričvrstiti), a biljke koje će u ovim uvjetima dobro rasti jesu sve one vrste koje prirodno rastu uz more.

Vertikalni vrtovi 

Kada je prostor ograničen i skromnih dimenzija, normalno je da maksimalno želimo iskoristiti svaki njegov djelić. A ako već nemamo prostora u širinu, svakako bismo trebali iskoristiti svu dostupnu visinu. Osim što ćemo dodavanjem posuda i/ili rešetki na zidove dobiti dodatni prostor za uzgoj biljaka, naši će zidovi izgledati puno privlačnije i šarmantnije pokriveni biljkama. Mnoge biljke penjačice rado će rasti dvije ili tri godine u istoj velikoj posudi, a dobra ideja je posaditi i jasmin koji će, osim što će dobro rasti u velikoj posudi, balkon oviti prekrasnim mirisnim cvjetovima. 

Uzgoj povrća na balkonu 

Iako bi za uzgoj povrća bilo divno imati vrt, mnoge vrste možemo lako uzgojiti i u svega nekoliko posuda na balkonu. Osim već spomenutog začinskog bilja, u posudama bez imalo problema možemo uzgajati i rajčice, papriku, zelenu salatu, mrkvu i krumpir. Sve navedeno ne moramo nužno saditi u namjenske posude, već možemo upotrijebiti i kakav drveni sanduk, pletenu košaru ili bilo što drugo dovoljno duboko i praktično, a važno je samo da je obloženo plastičnom vrećicom ili najlonom i da su ostavljene drenažne rupe na dnu. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije