Na području FBiH

Štete izazvane sušom oko 150 milijuna KM

suša
15.08.2015.
u 12:47

Prema neslužbenim podacima gubici u prinosima su od 30 do 50 posto

Visoke temperature i male količine padavina negativno su se odrazile i na poljoprivredu u Federaciji BiH. Prema neslužbenim podacima gubici u prinosima su od 30 do 50 posto. 

Predsjednik Saveza poljoprivrednih udruženja Federacije BiH Avdo Muslimović kazao je Feni da su na području FBiH štete, neslužbeno oko 150 milijuna KM. Službeni podaci za to područje trebali bi biti gotovi uskoro. 

- Pozivamo sve institucije da nam pomognu, da pokušamo sanirati štetu, da se barem pripremimo za jesen, rekao je Muslimović. Naveo je da je potrebna pomoć u sjemenima i gorivu. 

Nastradala je sva biljna proizvodnja, a štete su izraženije tamo gdje nema dovoljno vode. 

Muslimović je rekao da se navodnjavanjem mogao spasiti dio poljoprvirede, ali s obzirom da u nekim područjima nema dovoljno vode, štete su bile neizbježne. Bosansko-podrinjska, Zeničko-dobojska i Tuzlanska županija trpe najviše štete. 

Voćari također imaju velike štete, a prema procjenama mogući su gubici i do 50 posto. Oni također traže pomoć, a prioritet su sustavi za navodnjavanje. Strahuju da će jesenja berba biti jako slaba. 

Pčelari su imali uspješnu sezonu. Izvrcane su velike količine meda, ali problemi tek nastaju. 

Predsjednik Skupštine Saveza pčelara Unsko-sanske županije Remzija Hodžić rekao je da su visoke temperature prouzročile da su matice prestale s nošenjem, što će se odraziti na jačinu pčelinjeg društva u jesen. 

- Pčele se već sada trebaju prehranjivati, mnogo ranije nego inače, da bi se održalo leglo u pčelinjoj zajednici, istaknuo je Hodžić. Visoka temperatura pospješuje razvoj varoe, a to je broj jedan problem svih pčelara na svijetu. 

- Iskusni pčelari znaju što im je raditi da spase sezonu, ali problemi su primjetni. Sretni smo što je godina bila medna, rekao je Hodžić. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?