razvoj potencijala

Start up akademija u Žepču razvija uspješne male biznise

21.07.2018.
u 11:04

U okviru projekta “Povećanje razvojnih potencijala kroz uvođenje instrumenata koji potiču poduzetništvo, međuopćinsku suradnju i nova ulaganja”, koji provodi Razvojna agencija Žepče u partnerstvu s Općinom Gračanica, a sufinancira EU u okviru zajedničkog programa Europske unije i Vlade Njemačke za lokalnu samoupravu i ekonomski razvoj EU ProLocal, uspostavljena je Start up akademija.

Razvoj biznis modela

Radi se o edukativno-mentorskom programu koji ima za cilj osobama s dobrim poslovnim idejama pružiti podršku u početnoj fazi razvoja i u okviru koje se budući poduzetnici uče “zanatu poduzetnika”. U radu sa stručnjacima iz područja financija, marketinga i poslovne ekonomije, polaznici u okviru 7 modula i 80 sati prolaze kroz najvažnije korake u razvoju biznis modela. Jedan od novih alata koji je uspostavljen u okviru Start up akademije je i model mentorstva, koji je osmišljen kao metoda osobnog razvoja pojedinca i poticanje kulture razmjene znanja. Budući da je RAŽ osnivač Centra za kompetencije, koji je prvi takve vrste u BiH, kroz uspostavljanje tzv. Mentorskog kluba promovirat će se ideje doživotnog učenja i osobnog i profesionalnog razvoja pojedinca kroz razmjenu znanja, iskustva između mentora i mentoriranih osoba. Start up akademija je uspješno završena u općinama Žepče i Gračanica. Mentorska podrška koja je pružena polaznicima sastojala se od 20 sati praktičnog rada s odabranim mentorom. U općini Žepče je mentorska podrška osigurana za 7 poslovnih ideja. Vlasnik kompanije Bio-Šamp iz Tešnja Fahir Hasanić pružio je mentorstvo za Mirjanu Balukčić koja se odlučila za proizvodnju gljiva. Pri prvom susretu mentor je sugerirao koje promjene na svome poljoprivrednom gazdinstvu polaznica treba napraviti da bi proizvodila kvalitetnije gljive. Prilikom posjete tvrtki Bio-Šamp d.o.o. u Tešnju prikazan je proces proizvodnje gljiva koji je moderniziran i koji se vrši u namjenski građenom objektu.

Razvoj mobilne aplikacije

Svoju poslovnu ideju proizvodnje voćnih rakija i ostalih prerađevina od voća polaznica Nada Antolović razvijala je s mentorom agronomom Borkom Međedovićem, dok je Željko Juranović, stručnjak u području IT sektora, bio mentor kod razvoja mobilne aplikacije “2 MAMA”, ideje koju je razvila Dijana Jelić. Tri polaznice, Klaudija Šajinović, Lucija Filipović i Nikolina Martinović, prošle su kroz Sarajevsku školu šminkanja te stekle nova znanja teoretskom i praktičnom obukom.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?