Franjevačka prisutnost u BiH

Stari grad Kaštela postaje nacionalni spomenik

28.11.2016.
u 10:00

Čelnici općine Kiseljak nastavljaju s aktivnosti na proglašenju starog grada Kaštela nacionalnim spomenikom.

Zaslužno mjesto

Vjerujući, poput mnogih, kako lokalitet Kaštela pripada Fojnici, inicijativu o uvrštavanju ovog lokaliteta na popis nacionalnih spomenika pokrenuo je tijekom svojega mandata fra Nikica Vujica, bivši gvardijan Franjevačkoga samostana u Fojnici.

Nakon što se ispostavilo da Kaštela katastarski pripadaju općini Kiseljak, predstavnici ove općine odlučili su nastaviti sa započetim procesom kako bi jedan od najstarijih spomenika franjevačke prisutnosti u BiH dobio mjesto koje zaslužuje. Inače, tragovi starog grada Kaštela smješteni su na obroncima planine Zahor, na tromeđi općina Busovače, Kiseljaka i Fojnice, iznad mjesta Milodraž, na nadmorskoj visini od 1158 m. Ova tvrđava, uz Kozograd, također u Fojnici, nalazi se na najvećoj nadmorskoj visini od svih starih gradova u Bosni.

U pisanim dokumentima Kaštela se spominje već u XV. stoljeću. Prema predanju, u spiljama su se skrivali fratri na čelu s fra Anđeom Zvizdovićem. Upravo iz Kaštele, jedne od najstarijih građevina koje dokazuju franjevačku prisutnost u BiH, fra Anđeo Zvizdović je sišao u Milodraževo polje, također u općini Kiseljak, primiti, kao predstavnik bosanskih franjevaca, 1463. godine od sultana Muhameda II. povelju zvanu Ahdnama.

Ono što se danas može vidjeti, stari grad Kaštela predstavljaju tri veće spilje koje se nalaze duboko u stjenovitom dijelu planine Zahor. Spilje, odnosno njihovi otvori su većeg opsega, tako da je moguće da u jedan otvor stane od 40 do 50 ljudi.

U cilju zaštite Kaštele, članovi Povjerenstva za očuvanje nacionalnih spomenika i kulturne baštine BiH nedavno su posjetili Kiseljak te na sastanku s Mladenom Mišurićem Ramljakom, načelnikom općine, i njegovim suradnicima prezentirali svojevrsnu studiju očuvanja i zaštite ovog lokaliteta.

Restauracija i konzervacija

Kada Kaštela postane i službeno nacionalni spomenik, moći će se pristupiti njezinoj restauraciji odnosno konverzaciji, zatim uređenju pristupnih staza i ispitivanju starosti drvenih greda. U konačnici cijeli će postupak dovesti do povijesne valorizacije mjesta.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije