Protokol koji spašava živote

Stanovnicima FBiH dostupni organi donora iz Hrvatske, najviše zahtjeva za srce i jetra

06.01.2018.
u 13:30

U cilju daljnjeg razvoja transplantacijske medicine u Federaciji BiH, odnosno osiguranja dostupnosti usluga transplantacijskih zahvata državljanima Federacije BiH kojima je indicirana transplantacija jetare i srca, i u zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj, a u okviru Eurotransplant International Foundationa, preko jednog od izabranih transplantacijskih centara Republike Hrvatske, nedavno su ministar zdravstva Republike Hrvatske Milan Kujundžić i federalni ministar zdravstva Vjekoslav Mandić potpisali u Zagrebu protokol između dvaju ministarstava o suradnji u području transplantacijske medicine.

Na dobrobit građana

Naime, nakon što su teški bolesnici iz Udruge dijaliziranih i transplantiranih bolesnika FBiH godinama upozoravali na to koliko je donorska mreža važna i koliko transplantacija znači onima kojima se život gasi, u Zagrebu je napokon potpisan dugo očekivani protokol o suradnji na području transplantacijske medicine između FBiH i Hrvatske, piše Večernji list BiH.

Ovim protokolom omogućuje se suradnja na obostrano zadovoljstvo i dobrobit građana koja, između ostalog, obuhvaća poticanje održivog razvoja transplantacijskog programa u Federaciji BiH pružanjem tehničke podrške i prijenosom znanja i iskustva od Republike Hrvatske, koja je jedna od vodećih svjetskih zemalja u području transplantacijske medicine.

Prijedlogom su obuhvaćeni oblici tehničke pomoći, kao i obveze koje proistječu za potpisnice ovog protokola. S potpisivanjem ovog protokola državljanima Federacije BiH će se omogućiti dostupnost metodama liječenja transplantacijom solidnih organa, i to jetara i srca, posebno ranjivoj skupini pacijenata, djeci i visoko urgentnim primateljima iz Federacije Bosne i Hercegovine.

Načelo solidarnosti

Načelo solidarnosti ostvaruje se omogućavanjem dostupnosti darovanih organa u Republici Hrvatskoj, posebice ranjivoj skupini pacijenta iz FBiH, dok se načelo reciprociteta ostvaruje ravnotežom darovanih i primljenih organa između državljana FBiH i državljana RH, odnosno Eurotransplanta.

Ovim protokolom regulira se i pitanje reciprociteta glede uzimanja organa od umrlih davatelja, kao i broj vraćenih organa od umrlih davatelja državljana Federacije BiH. Provedbom ovog protokola usluge transplantacijske medicine, koje se odnose na presađivanje jetara i srca, bit će dostupnije za državljane Federacije BiH kojima je isto medicinski indicirano.

Treba podsjetiti kako je tijekom 2016. godine razmatran prijedlog protokola o suradnji u području pribavljanja i presađivanja ljudskih organa u svrhu liječenja koji su trebali potpisati Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatske i Federalno ministarstvo zdravstva, a koji je bio prihvaćen odlukom o prihvaćanju prijedloga protokola o suradnji na području pribavljanja i presađivanja ljudskih organa u svrhu liječenja.

Do potpisivanja i provedbe navedenog prijedloga protokola o suradnji nije došlo zato što je Ministarstvo zdravlja Republike Hrvatska bilo u obvezi usuglasiti njegove odredbe s novim, jako strogim kriterijima Eurotransplanta koje se odnose na nerezidentne pacijente državljane zemalja koje nisu članice Eurotransplanta, a koje Republika Hrvatska, kao članica Eurotransplanta, mora poštovati, kao i usuglašavanja zakonskih odredbi koje reguliraju tu oblast i ispunjenja propisanih procedura. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?