Naselje Divkovići kod tuzle

Zbog proizvodnje struje žive na otrovnoj zemlji, od raka umrlo 17 ljudi

20.12.2015.
u 07:00

Tuzlanska termoelektrana u obližnjim naseljima odlaže šljaku, otpad koji sadrži teške metale i polako truje sve oko sebe U zemljištu visoke koncentracije arsena, kadmija, kroma i nikla

Tuzlanska termoelektrana u obližnjim naseljima odlaže šljaku, otpad koji sadrži teške metale i polako truje sve oko sebe. Istraživanje Centra za ekologiju i energiju iz Tuzle je pokazalo da zemljište, voda i hrana proizvedena u naseljima oko odlagališta šljake iz Termoelektrane "Tuzla" sadrže teške metale, objavio je CIN.

Od karcinoma 17 preminulih

Divkovići su jedno od pet mjesta na kojima je termoelektrana iz Tuzle napravila svoj deponij za šljaku – otpad koji nastaje u procesu proizvodnje električne energije i sadrži otrovne metale. Do sada je na 250 hektara, što je površina 330 nogometnih stadiona, odloženo više od 30 milijuna kubika šljake. U uzorcima zemljišta iz tog naselja pronađena je visoka koncentracija arsena, kadmija, kroma i nikla. Ispitivanje je urađeno na 32 uzorka, uzeta u neposrednoj blizini odlagališta šljake i pepela "Plane", "Divkovići I" i "Divkovići II". Provedena analiza pokazala je da uzorci zemljišta uzeti s odlagališta "Divkovići II" sadrže visoke koncentracije arsena, kadmija, kroma i nikla zbog čega je ono neupotrebljivo za poljoprivrednu proizvodnju. Na nekadašnjem deponiju šljake i pepela, punom otrovnih metala, mještani sela Divkovići sade krumpir, kukuruz, luk, žitarice i drugo povrće. Prema podacima crkve sv. Petra i Pavla u Tuzli, do kojih su došli novinari CIN-a, za dvije godine je na području Divkovića od karcinoma umrlo 17 ljudi.

Zagađeni i zrak i voda

Analiza luka i celera uzgojenih na području ovih naselja pokazala je da ove biljke sadrže količine olova veće od dopuštenih. U izvješću je pojašnjeno da je prisutnost olova u hrani koju ljudi koriste dokaz njegovog ulaska u lanac prehrane. Da se teški metali u ljudski organizam unose preko hrane, pokazala je i prisutnost visokootrovnih metala arsena i kadmija koji su nađeni u uzorcima ljudske kose. Dr. Aida Vilić-Švraka iz Federalnog zavoda za javno zdravstvo kazala je za CIN da unos teških metala u organizam kroz vodu, hranu i zrak dovodi do kroničnog trovanja. "Kronična trovanja su opasna po ljudsko zdravlje jer se kroz duže razdoblje unose manje količine teških metala. Simptomi se teže uočavaju, tj. često se oni uoče tek nakon što je došlo do oštećenja pojedinih organskih sustava", rekla je dr. Vilić-Švraka. I uzeti uzorci vode su pokazali da je ona na ovom području zagađena. U svih 5 uzoraka nađena je povišena koncentracija kroma i nikla, dok je u 4 pronađen kadmij. Visoke koncentracije arsena nađene u sedimentu potoka Banovac najvjerojatnije su rezultat ispuštanja voda s odlagališta šljake i pepela. U Federalnom ministarstvu okoliša i turizma novinarima CIN-a su rekli da je Termoelektrana strateški važno poduzeće za državu. Zato, umjesto da ispunjava visoke standarde zaštite okoliša, ona dobiva mogućnost tzv. fleksibilnog prilagođavanja kroz duže vrijeme. Pa tako zahvaljujući ustupcima nadležnih institucija, godinama prekomjerno zagađuje zrak, vodu i zemlju. Termoelektrana tako proizvodi struju po cijenu života građana. Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo TŽ, za 3 godine je 378 Tuzlaka oboljelo od raka pluća.*

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?