Ivanić u Bugarskoj

Stanje u BiH je mnogo bolje nego što se misli, ali nije idealno

12.06.2017.
u 17:39

Predsjedatelj Predsjedništva BiH Mladen Ivanić razgovarao je danas u odvojenim susretima u Sofiji s predsjednikom Republike Bugarske Rumenom Radevim i premijerom Bojkom Borisovim.

Teme razgovora bile su aktualna politička situacija u dvije zemlјe, stanje u regiji, bilateralni odnosi BiH i Bugarske, kao i mogućnosti za pridruživanje regije zapadnog Balkana Europskoj uniji (EU), javlja Fena. 

Ivanić je kazao da su razmijenjene najnovije informacije i pogledi na perspektive međusobnih odnosa.

- Bugarska je Bosni i Hercegovini prijateljska zemlja i to je možda jedan od najboljih primjera suradnje na Balkanu. Mi zaista dobro surađujemo, nemamo praktično niti jedan problem. U Bugarskoj vidimo jednu zemlju koja koja je jako puno pomogla političkoj stabilizaciji BiH. Bugarski vojnici su bili u BiH u prvim godinama nakon rata, kada je to bilo jako opasno i dali značajan doprinos. Ono što BiH čeka jeste približavanje Europskoj uniji - naglasio je Ivanić.

Dodao je da je BiH jedina zemlja u ovom dijelu Europe koja još nije kandidat iako to želi bit.

- Mi smo pri kraju tog procesa stjecanja statusa kandidata. Do kraja ove godine BiH će ispuniti Upitnike, dati odgovore na pitanja koja je dobila od Europske komisije i odluka o tome hoće li BiH dobiti status kandidata ili ne, bit će donesena tijekom predsjedavanja Bugarske - naglasio je Ivanić.

Uvjeren je da će Bugarska u onoj mjeri koliko može biti istinski suradnik i pomoći kao bi BiH dobila status kandidata koji je, kako je naglasio, izuzetno važan za promjenu imdža BiH.

- Obično kada se kaže Bosna i Hercegovina prva asocijacija su problemi i sukobi. Stanje u BiH je mnogo bolje nego što se misli, nije idealno ali se nadam da ćemo u Bugarskoj imati jednog istinskog zagovornika, prijatelja koji nas razumije, koji je dovoljno blizu da poznaje mentalitet a nije neposredno uključen u neke od tih problema s kojima je regija bila opterećena u prošlosti. Uvjeren sam da će to prijateljska Bugarska uspjeti jer za BiH preduvjet unutarje političke stabilnosti jeste da ona postane dio EU - rekao je Ivanić.

Smatra da je povezivanje također jedan od važnih preduvjeta stabilizacije cijele regije.

Dodaje da iz Sarajeva automobilom do Sofije treba osam i pol sati.

- Iako nismo daleko, još uvijek su putevi lošiji nego što mogu biti i potpuno se slažem da nije važno samo razmišljati o tome da se povezujemo infrastrukturno s Bruxselessom nego i da se međusobno povežemo te da komunikacija između balkanskih zemalja bude puno bolja da infrastruktura bude bolja i u tome zajedno možemo mnogo uraditi - pojasnio je Ivanić.

Na kraju je kazao da se nada da će zajednički razgovori doprinijeti tome i izrazio uvjerenje da će BiH u Bugarskoj imati jednog od svojih značajnih odvjetnika u Bruxselessu, koji će svojim iskustvom pomoći da i BiH napravi krajnje iskorake u približavanju EU. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije