Stanarine više za 100 KM, skuplje i režije, kvadrat stana skočio i za 1000 KM

iznajmljivanje stana, stanarina
Profimedia
01.04.2023.
u 10:58

U BiH svakodnevno svjedočimo poskupljenjima, što se najviše vidi po cijenama hrane i prehrambenih proizvoda, do oscilacija u cijenama goriva i ostalih potreba koje se reflektiraju na živote i standard građana. Udari kriza, energetske i financijske, koje su pogodile cijeli svijet, odrazili su se i na bh. gospodarstvo, a posljedično i na sve građane. Osim poskupljenja hrane, rast cijena primjetan i u drugim segmentima vezanim uz mjesečne troškove i fiksne izdatke.

Mjesečni izdaci i razlike

Analizirali smo koliko su u posljednje vrijeme rasle cijene najma stanova. Povećanje najamnina zabilježeno je u velikom broju bh. gradova, osobito u studentskim središtima. Kako su potvrdili agenti za nekretnine, najamnine su u prosjeku rasle za 100 KM. Provjerili smo i kako se kreću cijene najma stanova u tri studentska grada - Mostaru, Sarajevu i Banjoj Luci, koji su i turistička središta. Prema podacima Numbea, najveće svjetske baze podataka o troškovima života, za stan s jednom spavaćom sobom u središtu glavnog bh. grada potrebno je u prosjeku izdvojiti 545 KM, a za stan iste kvadrature izvan središta oko 379 KM. U Mostaru je pak za stan s jednom spavaćom sobom u središtu u prosjeku potrebno izdvojiti 406 KM, a oni koji žive izvan središta u tolikom stanu mjesečno izdvajaju oko 287 KM. Najam stana u središtu grada na Vrbasu stoji otprilike koliko i onoga u Sarajevu, točnije 528 KM, a izvan središta najam takvih stanova kreće se oko 369 KM. Provjerili smo i kako se kreću cijene komunalnih usluga - struje, grijanja, vode, odvoza otpada, i to za stan od 85 m2. Sarajlije, prema podacima Numbea, za navedene komunalne naknade mjesečno trebaju izdvojiti oko 309 KM, Mostarci 242 KM, a Banjolučani 305 KM.

Nekretnine i cijene

Na pitanje što je u trenutačnoj ekonomskoj situaciji bolje - plaćati najam ili kupiti vlastitu nekretninu, bh. građani odgovaraju da je bolje kupiti stan, no većina nema novca za to. Eksplozija cijena novih stanova u BiH poprilično je uzburkala tržište nekretnina. Stječe se dojam kako je stan u novogradnji gotovo nemoguće kupiti, a cijene se mijenjaju iz mjeseca u mjesec. U pojedinim bh. gradovima cijena kvadrata raste i do vrtoglavih 7000 KM. Najveći rast cijene kvadrata stana, prema podacima, zabilježen je u Banjoj Luci, gdje oni koji žele kupiti novi stan moraju izdvojiti više od 1000 KM u odnosu na lani. Iz Zavoda za statistiku potvrdili su za Nezavisne da je u Banjoj Luci u četvrtom tromjesečju 2021. prosječna cijena novih stanova po kvadratu bila 2477 KM, a u posljednjem tromjesečju 2022. u prosjeku 3620 KM. U istom razdoblju u Doboju je cijena kvadrata rasla s 1737 na 1962 KM, a u Trebinju s 1905 na 2492 KM. Trend rasta cijena nekretnina nije zaobišao ni Federaciju. Prosječna cijena prodanih novih stanova u četvrtom tromjesečju 2022. u odnosu na 2021. rasla je za 25,5%, a u odnosu na četvrto tromjesečje 2021. za 24,8%.

U FBiH je kvadrat stana u godini dana poskupio za 482 KM. Najviši rast zabilježen je u glavnom bh. gradu, u kojemu je kvadrat stana u prosjeku skuplji za 584 KM u odnosu na lani, dok je u ostalim gradovima cijena u prosjeku porasla za 383 KM. •

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije