Intervju Josip Merdžo

Stajališta OHR-a su suprotna odluci Ustavnog suda BiH

13.06.2018.
u 10:00

U nedjelju je Glavno vijeće Hrvatskog narodnog sabora (HNS) BiH priopćilo kako su prijedlozi za izmjene Izbornog zakona BiH, koje zagovara Visoki međunarodni predstavnik Valentin Inzko probošnjački te apsolutno usmjereni protiv Hrvata. Posebice se to odnosi na stajališta o primjeni popisa pučanstva 1991. godine pri popuni Doma naroda te inzistiranju da se iz svake županije bira po jedan Hrvat, Srbin i Bošnjak, što je apsolutno protivno odluci Ustavnoga suda, koji je zbog toga i izbrisao odredbe Izbornog zakona i zbog čega BiH prijeti ozbiljna kriza. Glavni tajnik HNS-a BiH Josip Merdžo tvrdi da je u ovome slučaju OHR apsolutno pao na ispitu dosljednosti.

Kako komentirate tvrdnje Ureda visokog međunarodnog predstavnika Valentina Inzka da oni ne rade protiv interesa Hrvata?

- Izjave može davati svatko, ali držim kako bi se trebalo držati činjenica. Stajališta koja zagovara hrvatska strana temelje se na odredbama Ustava Federacije BiH, odredbama Izbornog zakona te se, također, referiramo na odredbe Ustavnog suda BiH, koji je pronašao elemente kršenja Ustava BiH i međunarodnih konvencija. Najprije u Ustavu Federacije BiH jasno se definira na koje se razine vlasti primjenjuje popis iz 1991. godine.

Cijeli intervju čitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista BiH...

Ključne riječi

Komentara 1

BR
brodarevac
14:33 13.06.2018.

Počeli su ko Dodik čitav svijet je protiv njega, a on jedini može zaštiti srpski narod isto ko HNS i Čović. Prepisivačka škola. Sjedi 1.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije