Večernji List - najnovije vijesti iz Bosne i Hercegovine, svijeta, sporta, kulture i showbiza
Naslovnica Vijesti

Stagnacija će se osjetiti u svim sektorima društva i ekonomije...

09. prosinca 2020. u 12:22 0 komentara 101 prikaza
marke novci

Centralna banka Bosne i Hercegovine objavljuje drugi krug projekcija ključnih makroekonomskih agregata za razdoblje 2020 – 2022. godina .

Projekcije mogu biti korigirane i na više ako se epidemiološka situacija, zbog pronalaska cjepiva, značajno poboljša u zemlji i svijetu, već u prvom polugodištu, što bi rezultiralo bržim oporavkom turističke i vezanih djelatnosti. Takođe, projekcije mogu biti korigirane na više i ako se intenziviraju javne investicije i provedu neke od dugo najavljivanih strukturnih reformi.

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) očekuje snažan pad ekonomske aktivnosti u 2020. godini. Stagnacija će se osjetiti u svim sektorima društva i ekonomije, a u naredne dvije godine ne očekuje se rast realnog BDP-a iznad 3%. Ovako umjerenim stopama rasta, dostizanje pretkrizne razine ekonomske aktivnosti očekuje se najranije 2022. godine. Prethodna projekcija snažnijeg oporavka u 2021. godini je pomjerena za kraj projekcijskog razdoblja, prvenstveno zbog intenziteta drugog vala pandemije, ali i slabijeg od očekivanog efekta vladine potrošnje na ekonomsku aktivnost u zemlji tijekom 2020. godine. Ljestvica prikazuje vrijednosti srednjoročnih projekcija ključnih makroekonomskih agregata proizvedenih u Uredu vodećeg ekonomista CBBiH.

Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.