CBBIH

Stagnacija će se osjetiti u svim sektorima društva i ekonomije...

marke novci
09.12.2020.
u 12:22

Centralna banka Bosne i Hercegovine objavljuje drugi krug projekcija ključnih makroekonomskih agregata za razdoblje 2020 – 2022. godina .

Projekcije mogu biti korigirane i na više ako se epidemiološka situacija, zbog pronalaska cjepiva, značajno poboljša u zemlji i svijetu, već u prvom polugodištu, što bi rezultiralo bržim oporavkom turističke i vezanih djelatnosti. Takođe, projekcije mogu biti korigirane na više i ako se intenziviraju javne investicije i provedu neke od dugo najavljivanih strukturnih reformi.

Centralna banka Bosne i Hercegovine (CBBiH) očekuje snažan pad ekonomske aktivnosti u 2020. godini. Stagnacija će se osjetiti u svim sektorima društva i ekonomije, a u naredne dvije godine ne očekuje se rast realnog BDP-a iznad 3%. Ovako umjerenim stopama rasta, dostizanje pretkrizne razine ekonomske aktivnosti očekuje se najranije 2022. godine. Prethodna projekcija snažnijeg oporavka u 2021. godini je pomjerena za kraj projekcijskog razdoblja, prvenstveno zbog intenziteta drugog vala pandemije, ali i slabijeg od očekivanog efekta vladine potrošnje na ekonomsku aktivnost u zemlji tijekom 2020. godine. Ljestvica prikazuje vrijednosti srednjoročnih projekcija ključnih makroekonomskih agregata proizvedenih u Uredu vodećeg ekonomista CBBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?