Nevenko Herceg

Stabilnost financija u HNŽ-u neće biti ugrožena

Fena
18.12.2018.
u 16:43

Premijer Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) Nevenko Herceg kazao je kako će županijska vlada kroz rebalans proračuna u ovoj godini iskazati proračunski deficit, no dodao je kako taj iskazani deficit neće ugroziti stabilnost financija u HNŽ-u.

- Na početku mandata ova je vlada na četiri pozicije zatekla 136 milijuna maraka, a od njih su 36 milijuna bile izvršne sudske presude kroz glavnicu, zatezne kamate i sudske troškove. Od 36 milijuna do sada je riješeno 13 milijuna, a federalna revizija inzistira da se u ovogodišnje izvješće i one zaknjiže, tako da će zaknjižavanje tih sudskih presuda od ranije dovesti do knjigovodstvenog deficita od nekih 22 milijuna maraka - pojasnio je predsjednik Vlade HNŽ-a.

To ne znači da će stabilnost financija biti ugrožena. Dapače, održivost financija i izvršavanje svih obveza bit će u punom iznosu i ove i sljedeće godine, dodao je Herceg.

Tijekom današnjeg božičino-novogodišnjeg susreta s novinarima u Mostaru, premijer HNŽ-a podsjetio je kako je urađen nacrt proračuna za 2019. godinu i upućen na Skupštinu na razmatranje. Međutim, s obzirom na kratko vrijeme, moguće je da će nacrt biti povučen te da će u skupštinsku proceduru ići prijedlog proračuna po skraćenom postupku.

Herceg je istaknuo kako je županijski proračun treću godinu zadržao razvojnu dimenziju, tako da su za 10 posto povećani iznosi poticaja za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam, te za Zračnu luku Mostar.

- Također, planiramo za 10 posto povećati izdvajanja za institucije visokog obrazovanja - kazao je Herceg, ustvrdivši kako ni socijalne dimenzije neće biti zapostavljene pa su tako za 15 posto povećana sredstava za dopunska prava branitelja.

- Izmijenit ćemo Zakon o zaštiti obitelji s djecom i povećati izdvajanja. Proračun će rasti, odnosno, predvidjeli smo povećanje plaća svih proračunskih korisnika kroz tri godine za 15 posto - naglasio je.

Vlada HNŽ-a traži rješenje s dionicima zdravstvenog sustava kako bi se u potpunosti realizirale odredbe kolektivnog ugovora kojima su predviđena povećanja plaća za djelatnike u zdravstvu od 20 do 35 posto, kazao je Herceg.

- Kada smo imenovali pregovarački tim u njemu su sudjelovali svi dionici zdravstvenog sustava. S obzirom da je zdravstveni sustav dosta složen u HNŽ-u, tu su bili i predstavnici drugih županija s obzirom na suvlasnička prava Federacije, zdravstvenih ustanova, poslodavaca i općina, te smo kroz taj pregovarački tim preuzeli obveze jedne trećine. Dakle, Vlada osigurava jednu trećinu dodatnih sredstava za povišice, trećinu financiranja preuzima Zavod zdravstvenog osiguranja HNŽ, a trećinu je dužan osigurati menadžment zdravstvenih ustanova i njihovi poslodavci, a to su općine i Grad Mostar - pojasnio je Herceg.

Na novinarski upit kada će se formirati nova vlast u HNŽ-u, Herceg je odgovorio kako pregovori idu "logičnom putanjom" i da je HDZ BiH kao vodeća stranka u HNŽ-u odradila prvi krug razgovora sa svim relevantnim strankama koje će participirati u radu županijske skupštine sljedeće četiri godine.

- Međutim, kada, kako i u kojem obliku će se formirati vlast u HNŽ-u vrijeme će pokazati - kazao je premijer HNŽ-a, podsjetivši kako je ranije proces formiranja vlade u HNŽ-u trajao desetak mjeseci.

Herceg kaže da će mandatara za novu Vladu HNŽ-a odredit vrh stranke.

- Jedno je sigurno, meni je lakše biti ministar na bilo kojoj razini nego biti predsjednik Vlade - zaključio je Herceg.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije