sajam poduzetništva Orašje

Sredstva EU-a iskoristiti za održiva radna mjesta

04.05.2019.
u 12:00

U Orašju je jučer predsjednik Vlade Posavske županije Đuro Topić otvorio prvi Međunarodni sajam poduzetništva Orašje 2019. – MSPOO 2019. Općina Orašje nositelj je sajamske manifestacije kao vodeći projektni partner i nositelj projekta Invest In Lipik, Orašje i Garešnica, u suradnji s projektnim partnerima Gradom Lipikom i lokalnom razvojnom agencijom Poduzetničkim centrom Garešnica te sajamskim partnerom Vladom Posavske županije.

Brži razvoj

Sajam traje tri dana, a održava se u sportskoj školskoj dvorani u ŠC-u “Fra Martin Nedić” u Orašju uz sudjelovanje oko 40 izlagača malih i srednjih poduzetnika iz prekograničnog područja, obrtnika i zadruga te poljoprivrednih proizvođača iz Orašja, Lipika i Garešnice. Cilj je doprinijeti bržem i učinkovitijem razvoju gospodarstva, stvaranju boljega poslovnog okružja, doprinijeti kvalitetnoj i sustavnoj domaćoj i međunarodnoj promociji razvojnih potencijala općine Orašje i njezinih poduzetnika, ali i cijele županije i šireg posavskoga područja te međusobnom umrežavanju poslovnih subjekata, istaknuto je prigodom otvaranja. Prigodne su riječi uputili uime domaćina načelnik općine Orašje Stanko Vincetić, predsjednik Gradskoga vijeća Lipik Mladen Dolić, dogradonačelnik Grada Garešnica Željko Rijetković i premijer PŽ-a Đuro Topić. Načelnik Vincetić osobito je pozdravio goste iz Lipika i Garešnice, gradova koji su s Vladom PŽ-a i EU-om omogućili realiziranje sajma kroz projekt Interreg IPA. - Nakon uspješnih nastupa u Mostaru, danas realiziramo ideju da zbog naših poduzetnika na domaćem terenu organiziramo međunarodnu sajamsku manifestaciju. Sajmovi su prigoda za upoznavanje i uspostavu poslovnih kontakata, a rezultat uvijek ostane poslovna suradnja na dobrobit svih sudionika, što očekujem da će biti i na našem prvom sajmu u Orašju. Prvi put organiziramo ozbiljnu sajamsku manifestaciju kojom se možemo ponositi, a zahvalnost dugujemo svim izlagačima. Često nismo ni svjesni čime se naše gospodarstvo bavi, što proizvodimo, nudimo i izvozimo, sve dok se ne okupimo na jednom mjestu - poručio je načelnik Vincetić. Mladen Dolić, predsjednik Gradskog vijeća Lipik, čestitao je na odličnoj sajamskoj manifestaciji. - Iznimno smo ponosni na naše projektne partnere s kojima težimo viziji razvoja naših sredina i želim svima zahvaliti na realizaciji ovog velikog projekta. Trenutačno naš grad živi u znaku ulaganja u poduzetništvo, a počeli smo s provedbom projekta “Poduzetnički inkubator Lipik”, financiranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, vrijednim 20,7 mil. kuna - kazao je Dolić. Željko Rijetković, dogradonačelnik Grada Garešnice, naglasio je kako suradnja Orašja, Lipika i Garešnice dobiva konture u konkretnom smislu, što zorno pokazuje sajam u Orašju. – Vjerujem kako će ova manifestacija postati tradicija uz održavanje i drugdje. Ovdje su izloženi proizvodi u rangu europskih i naše tvrtke se trude poboljšati ponudu - naglasio je Rijetković. Značaj je prepoznala i Vlada PŽ-a koja je sajamski partner prvog Međunarodnog sajma poduzetništva u Orašju. – Nakon što smo realizirali projekt Centra za poduzetništvo i investiranja u industrijsku zonu Dusine uz pomoć sredstava EU-a, drago mi je da općina Orašje nastavlja razvoj. Ovo je snažna potpora malom i srednjem poduzetništvu.

Vjerujem, ovo je samo početak jedne lijepe i uspješne priče i iskustvo koje će općina Orašje i Centar za poduzetništvo, kao organizatori, u iduća tri dana skupljati u Orašju i primijeniti ubuduće. Aktivno se mogu uključiti i naši OPG-ovi i poljoprivrednici.

Zasvirali i tamburaši

Zadovoljstvo mi je izlagačima poželjeti da aktivno svi zajedno radimo na korištenju sredstva EU-a kojim bi poduzetnici postali konkurentni i uspostavili kvalitetna i održiva radna mjesta. Vjerujem da ćemo tu prigodu vrlo brzo imati u BiH, a Vlada PŽ-a će biti partner svih nastojanja naše tri općine da se to i ostvari - naglasio je, između ostaloga, premijer Topić. Održana je i videoprezentacija promotivnog filma općine Orašje i Grada Garešnice, a osmijehe na lica donijeli su najmlađi iz Dječjeg vrtića Orašje i Udruga “Put u život” Orašje. Završnica sajamskih sadržaja bila je u znaku gastro-programa u prepoznatljivom posavskom maniru besplatne degustacije fiša i čobanca te glazbeni program u znaku slavonskih tamburaša. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?