Liječenje djece tijekom pandemijske 2020. godine

Srce operiralo čak 68 djece, 32 u bolnicama FBiH, 36 u inozemstvu

14.10.2021.
u 21:00

Unatoč činjenici da BiH posljednjih godina radi na jačanju zdravstvene zaštite stanovnika, odnosno školovanju kadrova i nabavi opreme za izvođenje nekih od najkompliciranijih i suvremenijih zahvata za dio pacijenata, i to onih najmlađih, zdravstvene ustanove u BiH, nažalost, još uvijek ne mogu pružiti adekvatno liječenje, piše Večernji list BiH. 

Zahvati i ustanove u BiH

Za liječenje u inozemstvu još se uvijek izdvajaju značajna sredstva, međutim, to je jedini način da se spase životi, u ovom slučaju dječji. Najčešće je riječ o bolestima srca, i to kod jako male djece. Iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH objašnjavaju koga se i kada upućuje na liječenje u inozemstvo, odnosno ističu kako je to opcija isključivo u slučaju kada se u domaćim zdravstvenim ustanovama ne može pružiti adekvatna liječnička skrb. Tako je na liječenje u zdravstvene ustanove u inozemstvu tijekom prošle godine upućeno 36 djece kod koje je obavljeno 40 operacija i tri kontrolna pregleda. U istom razdoblju Zavod zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH financirao je kardiokirurške operativne zahvate za 32 djece, koji su izvršeni u zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH. - Ukupno su izvršene 44 operacije, i to u UKC-u Sarajevo četiri operativna zahvata, a u Centru za srce Sarajevo 40 operativnih zahvata - navode iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH. Dodaju kako se, imajući u vidu navedene podatke, može zaključiti da se određene vrste kardiokirurških operativnih zahvata obavljaju u domaćim zdravstvenim ustanovama, od kojih najveći broj u Centru za srce Sarajevo. - Međutim, u skladu s odredbama pravilnika o upućivanju na liječenje u inozemstvo, pacijente se upućuje na liječenje u inozemstvo po podnesenim prijedlozima kliničkih zdravstvenih ustanova koje se bave liječenjem navedenih oboljenja. Prijedlozi se podnose samo za liječenje onih stanja i indikacija koji se s uspjehom ne mogu liječiti u domaćim zdravstvenim ustanovama, dakle, najkompleksnijih slučajeva - objasnili su iz Zavoda kada se pristupa liječenju u inozemstvu. Naglasili su kako je Zavod, prema prijedlozima kliničkih zdravstvenih ustanova o potrebi liječenja u inozemstvu, s potpisima konzilija liječnika koji se bave liječenjem navedenih oboljenja, dužan provesti postupak za upućivanje na liječenje u inozemstvo.

S druge strane, kliničke zdravstvene ustanove dužne su prije podnošenja prijedloga za liječenje u inozemstvu provjeriti mogućnost liječenja u našim zdravstvenim ustanovama.

Kakva je procedura

Tek ako se utvrdi da domaće zdravstvene ustanove ne mogu pružiti adekvatnu uslugu liječenja, onda se podnosi prijedlog za liječenje u inozemstvu. - U određenim slučajevima, kada je riječ o vrlo kompleksnim urođenim srčanim manama, koje se moraju hitno uraditi kod beba starosti do 10 dana, a ti zahvati se, po mišljenju stručnjaka, još uvijek, nažalost, ne mogu s uspjehom raditi u našim zdravstvenim ustanovama, kako zbog nedostatka kadra tako i zbog popratnih kapaciteta zdravstvene ustanove gdje bi se operativni zahvat odradio u smislu pripreme, nastavka i praćenja operiranih beba u intenzivnim odjelima, nužno je upućivanje na liječenje u inozemstvo - naveli su iz Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja Federacije BiH.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?