Orić poticao napad:

Srbijanski mediji: Iza napada stoji vrh bošnjačke politike

Vučić Srebrenica
Foto: Reuters/PIXSELL
15.07.2015.
u 09:45

Sin Nasera Orića, Amar, bio je redar na komemoraciji i lako je mogao prići premijeru Vučiću

- U Srebrenicu me je pozvao i jamčio mi sigurnost bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović koji se nije ni rukovao sa mnom, kazao je premijer Srbije Aleksandar Vučić u izjavi za medije nakon što je na njega pokušan atentat u Srebrenici 11. srpnja. Vučić je naglasio kako se takva situacija ne bi mogla dogoditi nijednom gostu u Srbiji i naglasio da goste iz BiH nitko neće ni pogledati poprijeko, a kamoli ugroziti. Naveo je da se kao predsjednik Vlade nada učinkovitoj istrazi, a da kao čovjek nije siguran. Vučić je jučer uputio i službeni poziv predsjedatelju i članovima Predsjedništva BiH Mladenu Ivaniću, Draganu Čoviću i Bakiru Izetbegoviću da što skorije dođu u zajednički posjet Srbiji. I dok Vučić iz Beograda pruža ruku pomirenja, u Sarajevu se ne smiruju tenzije. I jučer su postavljana pitanja tko stoji iza napada na premijera Srbije, tko je režirao i pripremio scenarij za javni linč. Propusta je puno za ovakav događaj. Istraga se još uvijek vodi, nema uhićenih, prijave idu na NN osobe, a bh. vlasti, kao i Srbije, traže odgovornost. - Slušalo se više redatelja manifestacije nego sigurnosne agencije, kazali su policijski dužnosnici nakon incidenta. Naime, prvo je organizacijski odbor, odnosno redatelj Haris Pašović, postavio pozornicu i odredio rute kretanja, a tek nakon toga su se tome prilagođavale policijske agencije. Ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je, u povodu napada na premijera Aleksandra Vučića, kako nije dovoljna samo isprika Bakira Izetbegovića i verbalna osuda, već uhićenje napadača i organizatora.

“Zahtijevamo kompletnu istragu. I ne samo istragu bez rezultata, već uhićenje, i to ne samo izravnih izvršitelja, već i organizatora. Ovo je bio pokušaj ubojstva i linč premijera jedne države”, rekao je Dačić. Sve što se dogodilo pokazuje kako je strah još uvijek prisutan na granici povijesti i sadašnjosti. Stručnjaci tvrde da je sve bilo isplanirano, a počele su se u javnost iznositi fotografije, dokumenti, te dokazi o upletenosti bošnjačke politike. I državni vrh Srbije smatra da napad na premijera Aleksandra Vučića u Srebrenici nije slučajan, objavio je “Blic”. Član izaslanstva premijera Srbije, kako navodi ovaj list, “upire prstom” na šefa protokola čije ime ne navodi, a čija je uputstva o kretanju “Vučić sve vrijeme pratio”. “Avaz” saznaje da je osoba iz protokola, koja je bila uz Vučićevo izaslanstvo, Alen Kominlija zvani Nane, po svemu sudeći zaposlenik protokola u Vijeću ministara BiH, koji je bio pripadnik postrojbe bliske Bakiru Izetbegoviću. Kominlija se i vidi na fotografijama incidenta na čelu kolone s Vučićevim izaslanstvom.

Kominlija je bivši pripadnik Postrojbe “Biseri” koja je osiguravala Predsjedništvo BiH i Aliju Izetbegovića. Izravno nadređeni u toj postrojbi bio mu je Osman Mehmedagić Osmica kojeg dio SDA na čelu s Bakirom Izetbegovićem želi vidjeti na čelu Obavještajno-sigurnosne agencije BiH (OSA).

Kako “Novosti” saznaju, atak na predsjednika Vlade Srbije organizirali su pojedinci iz radikalnog krila vladajućeg SDA Bakira Izetbegovića i bivši Orićevi suborci. Među njima je bio i sin ratnog zapovjednika Armije RBiH koji je na komemoraciju došao umjesto oca kome je kretanje ograničeno poslije uhićenja u Švicarskoj i izručenja BiH. Amar je na komemoraciji bio redar i lako je mogao prići premijeru Vučiću. Kamp bivših pripadnika Armije BiH postavljen je dan prije komemoracije kada su razapeti šatori. Neki od njih nosili su zastave Turske i vehabijske kape. Policija ima indicija da je Naser Orić izravno poticao napad na Vučića kao neku vrstu osvete zato što mu nije dopušteno doći na komemoraciju. Član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović odbacio je tvrdnje da on i njemu bliski ljudi stoje iza napada na Vučića.

Komentara 2

AI
andja.ivan.knezevic
12:16 15.07.2015.

to vi sad otkrili ,nešto vam je zahrđalo novinarstvo.

VN
vratite nam posavinu
13:39 16.07.2015.

Kako drugacije da se doceka jedan od najvecih ratnih huskasa. Nemoze se jednom posjetom na sahrani oprati sva zlodjela. Kamen dobiti to je najmanje sto je trebao dobiti i tako trebaju da ga docekuju na citavom balkanu.

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije