Europska agencija za lijekove

Sputnjik V bio mogao uskoro biti odobren i u EU

27.03.2021.
u 14:49

Europska agencija za lijekove (EMA) bi u iduća dva mjeseca mogla da odobri upotrebu ruskog cjepiva Sputnjik V. Da li bi to moglo da ubrza cijepljenje protiv korona-virusa u EU?

Cjepivo protiv korona-virusa u EU se odvija vrlo sporo. Glavni razlog je nedostak dovoljnog broja cjepiva. Europski političari zato sve češće spominju mogućnost odobravanja ruskog cjepiva Sputnjik V i u EU. To cjepivo Europska agencija za lijekove (EMA) ispituje još od početka ožujka. Početkom travnja EU u Rusiju šalje svoje stručnjake kako bi na licu mjesta više saznali o rezultatima kliničkih istraživanja i načinu proizvodnje, piše Deutsche Welle.

Do sada proizvođačima, ni u Rusiji, ni u EU, nije uspjelo da proizvodnju povećaju do te mjere da domaća i međunarodna potražnja budu zadovoljene. I pored toga Moskva je optimistična.

Povećati obim proizvodnje

Potpredsjednica ruske vlade Tatjana Golikova, koja je zadužena za suzbijanje pandemije, nedavno je najavila da Rusija u prvoj polovini godine planira da proizvede ukupno 178 milijuna doza ruskih cjepiva Sputnjik V, EpiVakKorona i KoviVak. Kao i kod većine vakcina protiv korona-virusa i one moraju da se prime dva puta.

Istovremeno bi do sredine lipnja u Rusiji trebalo da bude cijepljeno više od 30 mljilijuna udi, javila je nedavno agencija Tass, pozivajući se na ruskog ministra zdravlja Mihaila Muraška. Za to je dakle potrebno oko 60 milijuna cjepiva. Za izvoz onda preostaje 118 milijuna doza, dakle cjepiva za oko 59 milijuna ljudi. Iz Ruskog investicionog fonda (RDIF), koji Sputnjik V prodaje i promovira u inozemstvu, priopćeno je da više od pedeset zemalja u svijetu čeka na to cjepivo. To da je toliko zemalja već odobrilo Sputnjik V, u Rusiji se slavi kao veliki međunarodni uspjeh. Prema podacima RDIF u svim tim zemljama živi više od 1,5 milijardi ljudi.

I ako sada i EU sa svojih 450 milijuna stanovnika odobri upotrebu ruskog cjepiva? Rusija međutim ne raspolaže sa tolikim proizvodnim kapacitetima da bi se proizvelo toliko cjepiva koliko je potrebno za taj broj ljudi. I u dogledno vrijeme ih neće biti.

Proizvodnja Sputnjika V u inozemstvu

Jedino rješenje tog problema Kremlj vidi u pokretanju proizvodnje van Rusije. “Kako bi zadovoljili globalnu potražnju za našim cjepivom radimo na transferu naše tehnologije u inozemstvo. Odgovarajući sporazumi o izgradnji proizvodnih pogona već su sklopljeni sa deset zemalja, priopćio je ruski ministar industrije Denis Manturov tokom video-konsultacija sa predsjednikom Vladimirom Putinom.

Prema izvještajima, cjepiva se već proizvodi u Kazahstanu, Bjelorusiji, Indiji, Južnoj Koreji i Brazilu. Pored toga, RDIF je potpisao i ugovor sa švicarskom kompanijom Adienne Pharma & Biotech o proizvodnji Sputnjika V u njenoj podružnici u Italiji. Ona bi trebalo da počne u srpnju i do kraja godine tamo bi trebalo da se proizvede deset milijuna doza.

U srijedu, 24. ožujka je stigla vijest i da ruski koncern R-Pharm planira da pokrene proizvodnju svojeg cjepiva Sputnjik V u svom pogonu u Ilertisenu, u Bavarskoj. Tamo bi od juna moglo da bude proizvedeno deset milijuna cjapiva, kazao je za agenciju dpa menadžer R-Pharm, Aleksandar Bikov. To međutim zavisi od toga da li će EMA dati zeleno svjetlo za upotrebu tog cepiva. Pored Italije i Njemačke, kao moguće lokacije spominju se još i Austrija, Francuska i Španija.

Sputnjik V – jedan od mogućih dijelova mozaika

Zato se postavlja pitanje: da li Sputnjik V može da ubrza tempo cijepljenja u EU? Definitivno ne, jer je glavni dio posla trebalo da bude završen ranije, i to iz više razloga. Do ljeta će se znatno povećati obim proizvodnje cjepiva Bajontek/Fajzer. Bajontekov pogon u njemačkom Marburgu, koji je u veljači počeo sa radom, do sredine godine bi trebalo da proizvede 250 milijuna cjepiva I francuska kompanija Sanofi je najavila da će proizvesti 125 milijuna doza tog cjepiva za EU.

Od travnja će i američka kompanija Johnson & Johnson isporučiti Europi svoju cjepivo, a između svibnja i lipnja bi trebao biti odobrena i druga njemačka iRNA cjepivo CureVac. EU treba da dobiti ukupno 405 milijuna doza tog cjepiva. U toku su i pripreme za odobrenje američkog cjepiva Novavaks. Paralelno, EU na različite načine pokušava da primora kompaniju AstraZeneka da u potpunosti ispoštuje svoje ugovorne obaveze. Za drugo tromjesečje je bila planirana isporuka 180 milijuan doza.

To znači da bi upotreba cjepiva Sputnjik V u EU počela tek pred kraj masovne vakcinacije, najprije, vjerovatno, u manjim količinama. Zbog toga to cjepivo ne bi trebalo u velikoj mjeri utjecati na kampanju cjepiva u EU. Međutim, proizvodnja u europskim tvrtkama Rusiji će omogućiti bolje snabdijevanje drugih zemalja diljem svijeta cjepivom Sputnjik V. Stoga će EU prije biti važno mjesto za proizvodnju, nego važan kupac cjepiva iz Rusije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?