Šarović:

Spreman sam razgovarati sa Dodikom o popisu

Mirko Šarović
21.05.2016.
u 13:59

Zamjenik predsjedatelja Savjeta ministara BiH Mirko Šarović rekao je da je spreman da se odazove na eventualni sastanak kod predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika o zauzimanju zajedničkog stava o popisu stanovništva u BiH.

“Uvijek sam se odazivao na sastanke sa institucijama Republike Srpske, to je uobičajeni dio posla. Neodazivanje se najprije odnosilo na sastanke koji su se ticali stranačkih lidera i pitanja izvan mog ministarskog posla”, rekao je Šarović za “Euroblic”.

On smatra da su sada na potezu Zavod za statistiku i Vlada Republike Srpske koja treba da da instrukcije o daljem sudjelovanju ili nesudjelovanju Srpske u donošenju odluka u vezi sa objavljivanjem rezultata popisa.

“Postoje očekivanja da bi Savjet ministara BiH mogao nešto da uradi po tom pitanju, ali to je pogrešno. Savjet ministara nema nikakvu ulogu po pitanju objavljivanja rezultata popisa. Ako dođe na dnevni red na bilo koji način, razumljivo je da ćemo na Savjetu ministara iznijeti usuglašen stav Republike Srpske”, rekao je Šarović za “Euroblic”.

On je zaključio da je fokus sada, ipak, na Zavodu za statistiku i Vladi Republike Srpske, koja treba dati Zavodu da pravi instrukcije jer je popisni materijal u vlasništvu Srpske.

Direktor Agencije za statistiku Velimir Jukić donio je odluku o jedinstvenom programu obrade podataka popisa stanovništva u BiH bez suglasnosti entitetskih zavoda i mimo zahtjeva Zavoda za statistiku Republike Srpske, prema kojoj će 196.000 spornih popisnica biti tretirane kao rezidentni stanovnici.

Vlada Republike Srpske priopćila je da ne prihvata jedinstveni program koji je usvojio direktor Agencije za statistiku BiH i zahtijeva da se stavi van snage.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?