Čapljina

Spomen na vitezove Domovinskoga rata u Čeljevu

09.06.2016.
u 09:00

Na čapljinskom području redaju se sadržaji iz programa manifestacije “Lipanjske zore” kojom se obilježava 24. godišnjica velike oslobodilačke akcije HVO-a u Domovinskom ratu. Riječ je o operaciji istoga naziva koji nosi i manifestacija “Lipanjske zore”, kojom su u akciji započetoj u zoru 7. lipnja od srpsko-crnogorskih vojnika oslobođeni veliki prostori čapljinske općine i juga Hercegovine.

Zahvala braniteljima

Na 24. godišnjicu oslobodilačke operacije program proslave započeo je sv. misom za poginule hrvatske branitelje na groblju u Ševaš Njivama, a nastavio se središnjim skupom zahvale hrvatskim braniteljima kod spomen-obilježja u Počitelju.

U popodnevu se program obilježavanja velike oslobodilačke akcije preselio u južne dijelove čapljinske općine, u naselje Čeljevo, gdje je bio jedan od smjerova proboja. Svetu misu u mjesnom groblju predvodio je don Tomislav Ljuban, čeljevski župnik.

Misnom slavlju, uz mještane, nazočili su i neki od sudionika akcije, među kojima su najbrojniji bili pripadnici Postrojbe za posebne namjene “Ludvig Pavlović”. Nakon misnog slavlja uslijedilo je paljenje svijeća i polaganje vijenaca za poginule hrvatske branitelje u Drugom svjetskom ratu, poraću i Domovinskom ratu.

Polaganje vijenaca

Vijence su položila izaslanstva mjesne zajednice Čeljevo i općine Čapljina. Program je potom preseljen u dvorište područne OŠ u Čeljevu.

Pjesmu Tina Ujevića “Hrvatskim mučenicima” recitirala je Laura Krndelj, a pjesmu “Hrvatske žrtve” Iva Knežević.

Okupljenima se obratio i Smiljan Vidić, načelnik općine Čapljina, koji je uime Organizacijskog odbora manifestacije “Lipanjske zore” pozdravio okupljene iz Čeljeva, čapljinske općine, kao i sudionike akcije i goste iz drugih općina, te konstatirao:

- I ove godine, kao i svih ranijih, potrudili smo se da ova manifestacija ima različite sadržaje. 
Bez obzira na to koliko ti sadržaji po svojoj formi bili različiti, imaju jedan zajednički nazivnik, a to je da se na različite načine prisjetimo lipnja 1992. i, 
naravno, s posebnim pijetetom žrtava iz lipnja ‘92., kao 
i svih žrtava iz Domovinskog rata. Slijedio je kulturno-zabavni program. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije