Mostar

Spomen na 43 branitelja koji su živote dali za Domovinu

SPOMENIK
22.01.2016.
u 07:00

Marko Lasić, Karlo Barišić, Dragan Marković, Sandi Bogojević, Zoran Janjić, Dragi Gogić, Izedin Špago, Erik Tipurić... i još njih 35 su poginuli pripadnici II. bojne rudničke. Upravo njima je u mostarskom naselju Rudnik jučer otkriveno spomen obilježje kako se njihova žrtva za slobodu svih nas ne bi zaboravila.

Veliki broj ljudi, obitelji poginulih branitelja, bivših pripadnika II. bojne rudničke, predstavnika lokalnih i županijskih vlasti, Oružanih snaga BiH, te brojni drugi okupio se jučer kako bi još jednom odali počast poginulim braniteljima ove, ali i ostalih postrojbi HVO-a. Mons. dr. Tomo Vukšić, vojni biskup u BiH, blagoslovio je spomenik, te poručio kako smrt zapravo ne postoji, ali kako je prirodno žalovati i sjećati se onih koji su otišli s ovoga svijeta, osobito ako je smrt bila nasilna. Izrazio je nadu kako više nikada rata neće biti na ovim prostorima, te izrazio duboku sućut svim obiteljima poginulih branitelja.

Dan bojne

Ministar branitelja Hercegovačko-neretvanske županije Oliver Soldo je poručio kako se žrtve nikada neće zaboraviti, ali i kako su Hrvati danas u poziciji da pred sudskim instancama ove zemlje moraju braniti činjenicu da su branili svoja ognjišta i svoj naroda. Mile Puljić, zapovjednik II. bojne rudničke je u svom govoru istaknuo kako je činjenica da su Hrvati etnički očišćeni s prostora koje nije obuhvatala Herceg - Bosna i koja nisu bila pod kontrolom HVO-a, dok je mostarski gradonačelnik Ljubo Bešlić dodao kako jučerašnji dan treba proglasiti Danom II. bojne rudničke.

Simbol mira

Pripadnici ove postrojbe HVO-a sudjelovali su u svim važnim akcijama hrvatskih snaga u BiH, od doline Neretve pa sve do Mrkonjić grada. Nemjerljiva je uloga II. bojne rudničke u Domovinskom ratu, a popis poginulih svjedoči kako je plaćena visoka cijena ostanka i opstanka Hrvata u BIH. Spomenik su otkrili članovi obitelji poginulih pripadnika II. bojne rudničke, a na kraju događaja djeca su na slobodu pustila pet bijelih golubova kao simbola mira i želje da se rat više nikada ne ponovi.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije