Spavanje u odvojenim sobama: Prednosti i nedostaci i što to zapravo znači za vaš odnos?

spavanje
Shutterstock
Autori: N1, vecernji.ba
02.03.2024.
u 16:57

Spavanje u odvojenim sobama ili poznatije kao "sleep divorce", može izgledati različito kod svakog para te imati različite uzroke. Prema istraživanju koje je provelo Better Sleep Council, više od 25 posto parova se odlučuje za odvojene prostorije za spavanje. Stoga ako ste jedni od njih, niste ni blizu jedini.

Za neke spavanje odvojeno od partnera znači spavanje u različitim sobama, dok se drugi odlučuju za dva kreveta u istoj sobi. Istraživanje također pokazuje da je san žena češće u lošijem stanju, odnosno, više su osjetljive na okruženje za vrijeme spavanja.

Stoga je često rezultat spavanje u odvojenim sobama, a podaci iz 2023. pokazuju da čak jedan od pet parova spava na taj način.

Prednosti spavanja u odvojenim sobama

Iako spavanje odvojeno nekima može izgledati neobično, spavanje u odvojenim sobama može imati brojne prednosti.

Bitno je uzeti u obzir da smo svi različiti i više ili manje osjetljivi na zvukove pri uspavljivanju. Neki ljudi imaju osjetljiviji sluh ili su osjetljivi zbog povećane anksioznosti i stresa koje doživljavaju kroz dan.

Stoga spavanje u odvojenim sobama može biti spasitelj za one parove koji žele zdraviji san jer time osim što mogu poboljšati san mogu sačuvati vezu ili brak.

Potencijalne prednosti spavanja u odvojenim sobama uključuju:

– bolji odmor

– povećan osjećaj svježine

– više prostora u krevetu

– neometani ciklusi sna

– povećana želja za intimnošću i seksom

– manje svađanja oko razlika u spavanju

Nedostaci spavanja u odvojenim krevetima

Spavanje u odvojenim krevetima postaje sve češći trend u današnjem društvu, no s povećanjem popularnosti ovog načina života dolazi i niz nedostataka koji mogu utjecati na partnerske odnose i opće zdravlje. Iako svatko ima svoje razloge za takav izbor, važno je razmotriti i negativne aspekte ove prakse.

Prvenstveno, nedostatak fizičkog kontakta tijekom spavanja može utjecati na smanjenu emocionalnu povezanost partnera. Dodir i bliskost tijekom noći igraju ključnu ulogu u održavanju intimnosti i jačanju veze.

Spavanje odvojeno može dovesti do smanjenja osjećaja povezanosti i stvaranja emocionalne distance među partnerima. S druge strane, neki parovi ističu kako im je upravo odvojeno spavanje od partnera povećalo seksualnu želju. Nedostatak zajedničkog sna može utjecati na kvalitetu komunikacije u vezi.

Krevet često služi kao prostor za razgovor, dijeljenje misli i planova, a nedostatak tog vremena može rezultirati slabijim razumijevanjem i podrškom među partnerima.

Zdravstveni aspekti su također važni.

Pokazalo se kako dijeljenje kreveta može smanjiti razinu stresa, poboljšati san, regulirati hormone stresa i doprinijeti boljem općem blagostanju.

Parovi koji spavaju odvojeno stoga mogu doživjeti sljedeće nedostatke:

– smanjenu količinu vremena provedenog zajedno

– pojava osjećaja napuštenosti

– gubitak povezanosti s partnerom

– češća pojava sukoba zbog smanjenog osjećaja intimnosti

– potencijalno emocionalno i fizičko odmicanje jedno od drugog

Kada se parovi ne mogu složiti oko ovog pitanja, može doći do svađa i razdvajanja u braku. Do prepirki u braku obično dolazi kada jedan partner nije u mogućnosti potpuno izraziti svoje potrebe ili želje unutar braka.

Ukoliko razmišljate o tome kako biste se bolje naspavali da spavate u odvojenim sobama, razmislite da o tome komunicirate s partnerom.

Zašto parovi spavaju odvojeno?

Za spavanje u odvojenim sobama postoje različiti razlozi. Možda i sami osjećate kao da bi za vas to bilo bolje, ali ne znate kako to reći partneru ili partnerici. Odluka o tome hoćete li spavati u istom krevetu ili ne, ovisit će o individualnim preferencijama, no njih bi trebali podijeliti s partnerom.

Mnogo je razloga zašto biste baš to željeli, ovo su neki od njih:

1. Imate različite rasporede spavanja

Parovi mogu imati različite navike spavanja, poput različitih vremena za odlazak na spavanje ili različitih potreba za snom. Spavanje odvojeno omogućuje svakom partneru da prilagodi svoj raspored spavanja prema svojim potrebama.

2. Različite preferencije

Možda vi ili partner imate posebne preferencija u vezi sa spavanjem poput izbora tvrdoće madraca, vrste jastuka ili temperature u sobi. Spavanje odvojeno omogućuje svakom partneru da prilagodi svoj prostor prema svojim željama.

3. Problemi sa spavanjem

Ako jedan od partnera ima problema pri spavanju, poput apneje, nesanice ili hrkanja, spavanje u odvojenim sobama može pomoći u smanjenju ometanja i poboljšanju kvalitete sna za oba partnera.

4. Potreba za privatnošću i prostorom

Iako ste u vezi ili braku, nije neobično da i dalje volite imati svoj prostor i privatnost tijekom spavanja. Odvojeno spavanje pruža svakom partneru vlastiti prostor i smanjuje osjećaj nelagodnosti.

Važno je napomenuti da ova opcija ne odražava nužno probleme u vezi; naprotiv, mnogi parovi koji spavaju doživljavaju poboljšanje i bolju kvalitetu odnosa. Važno je komunicirati o svojim potrebama i željama kako bi se pronašao dogovor koji odgovara za oba partnera.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije