NEDOSTAJE IM NOVCA ZA RAD

SOS poziv za opstanak: Katolički školski centar u RS-u treba pomoć

Ured dopredsjednika RS
23.04.2021.
u 07:07

Škola je prošle godine uvrštena među sto najboljih nastavnih praksi u svijetu

Iz Katoličkog školskog centra Blaženog Ivana Merza u Banjoj Luci ovih je dana upućen SOS poziv za opstanak. Centar koji uspješno djeluje već 16 godina i postiže velike uspjehe na različitim poljima posjetio je dopredsjednik Republike Srpske iz reda hrvatskog naroda Josip Jerković, koji je s ravnateljem Markom Stojčićem i direktoricom Anđom Tomić razgovarao o radu i aktivnostima te o planovima te školske ustanove za sljedeće razdoblje.

Školovanje besplatno 

Opću gimnaziju Katoličkog školskog centra pohađa dvjestotinjak djece svih nacionalnosti i svima se pristupa na isti način, pruža iste uvjete i istu kvalitetu rada. Dužnosnici KŠC-a u Banjoj Luci s ponosom ističu da je ta škola prošle godine uvrštena među sto najboljih nastavnih praksi u svijetu, ali njihov daljnji rad ugrožen je zbog pomanjkanja novca. Vlada Republike Srpske putem Tajništva za vjere potpomaže rad KŠC-a, no to je samo mali dio sredstava za osnovne potrebe. 

– Vrlo smo ponosni i sretni što smo imali priliku podijeliti rezultate svoga rada s cijelim svijetom i što su nas prepoznali kao primjer dobre prakse u radu s nadarenim učenicima. Međutim, ono što nam predstavlja problem je nedostatak financijskih sredstava za obavljanje naših aktivnosti. Opstajemo, uglavnom, zahvaljujući Uredu za Hrvate izvan RH i bez toga ne bismo mogli normalno funkcionirati ni realizirati brojne aktivnosti – poručili su iz Katoličkog školskog centra. 
Postojanje ove škole važno je već i zbog same činjenice da se radi o jedinom katoličkom školskom centru u Republici Srpskoj. Riječ je o privatnoj školi koja se ne financira iz proračuna, ali školovanje u njoj ipak je potpuno besplatno, a učenici koji je završe na fakultetima postižu izvrsne rezultate. 

Hrvatski predstavnici u institucijama vlasti Republike Srpske ističu da su ponosni što u Banjoj Luci imaju školu koja već dulji niz godina uspješno provodi svoje projekte usprkos ograničenim novčanim sredstvima. Stoga su najavili da će se kod vlade tog entiteta, ali i Vlade RH založiti da im se pomogne.

– Naš prioritet u Banjoj Luci upravo je KŠC i učinit ćemo sve što je u našoj moći kako bi ta škola normalno funkcionirala. Predložio sam im da pripreme dopis koji će uputiti i vladi RS-a i Vladi RH da povećaju donacije namijenjene centru, a mi ćemo preko naših predstavnika pokušati svi zajedno djelovati kako bi se uvažio njihov zahtjev – istaknuo je dopredsjednik RS-a Josip Jerković. 

Za djecu iz cijele BiH 

Opću gimnaziju Katoličkog školskog centra u Banjoj Luci 2005. godine osnovala je Banjolučka biskupija. Škola je nastavila bogatu tradiciju katoličkog školstva, koje se osobito razvilo dolaskom u banjolučki kraj otaca trapista i časnih sestara milosrdnica i klanjateljica. 

Njihovim dolaskom potkraj 19. i u prvoj polovici 20. stoljeća otvorene su brojne škole različitih nivoa, u kojima su se desetljećima školovale generacije mladića i djevojaka iz cijele BiH. Rad tih škola zabranjen je 1945. godine, ali zahvaljujući upornosti i zalaganju biskupa banjolučkog mons. Franje Komarice rad KŠC-a ponovno je obnovljen.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar VLbriše
VLbriše
09:06 23.04.2021.

Nema problema . ZNA SE tko takove probleme rješava u Bosni .

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije