Prezentacija

Solarni paneli na planini u funkciji zaštite okoliša

30.11.2015.
u 06:30

U sklopu poduzetih aktivnosti unapređenja kvalitete i promocije domaće proizvodnje, procesa zaštite tradicionalnih receptura i moguće primjene obnovljivih izvora energije, Agronomski i prehrambeno-tehnološki fakultet Mostar i Udruga proizvođača i prerađivača autohtonih ovčijih sireva i mesa "Pramenka", u četvrtak, 3. prosinca 2015., prezentiraju projekt pod nazivom "Instalacija solarnih panela na planinskim farmama u funkciji zaštite okoliša i održive proizvodnje autohtonih sireva", piše Večernji list BiH.

Osiguranje i mogućnost korištenja el. energije na udaljenim planinskim farmama je osnovni infrastrukturni uvjet za njihov opstanak. Rješavanje problema opskrbe el. energije posebno ima značaj za farme na visokim nadmorskim visinama, koje imaju organiziranu proizvodnju sira.

Zbog svakodnevne elektro-energetske potrebe, farmeri su primorani koristiti agregate sa sagorijevanjem goriva, što doprinosi zagađenju okoliša. Također, velika potrošnja goriva u razdoblju proizvodnje sira uvjetuje i velike troškove koji narušavaju ekonomsku stabilnost farmera. Autohtoni sirevi BiH su dio nacionalnog bogatstva ukorijenjenog u tradiciju življenja svih naroda i predstavljaju osobitost koju trebamo održivo sačuvati. Zaštita planinskog zraka i očuvanje biosfere pašnjaka planine Ljubuše obuhvaća i zaštitu živih organizama, njihovih zajednica i staništa, uzevši u obzir i očuvanje prirodnih procesa unutar njihovih staništa i prirodne ravnoteže uz osiguravanje održivosti ekosustava.

Sveobuhvatni cilj projekta je podizanje kvalitete života farmerima u ruralnim područjima kako bi nastavili s proizvodnjom autohtonih sireva i bili najbolji promotori moguće primjene korištenja održivih izvora energije.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije