Unatoč neslaganjima:

SNSD će glasovati za sastav Vijeća ministara BiH

Autori: N1, vecernji.ba
24.01.2023.
u 17:05

Nakon što su prije nekoliko dana digli glas protiv imenovanja DNS-ovog predsjednika Nenada Nešića na mjesto ministra sigurnosti Bosne i Hercegovine, lokalni SNSD iz Istočnog Sarajeva danas se sastao s liderom stranke Miloradom Dodikom. Sve nesuglasice su otklonjene: SNSD će jednoglasno podržati najavljeni sastav Vijeća ministara BiH, javlja N1.

Dodik nakon sastanka, medijima naglašava da je SNSD u Istočnom Sarajevu s pravom, uzimajući u obzir rezulate koji su ostvarili, imao primjedbu na određene stvari.

Na današnjem sastanku su, priopćio je Dodik, neke stvari razjasnili. Iako, kako je dodao, ovo nije najsretnija situacija ni za njih u SNSD-u: Ova stranka će glasovati za Vijeće ministara BiH.

“Važno je da RS na pravi način bude zastupljena na razini BiH. Određeni kompromisi i kombinacije koje smo činili bili su motivirani osiguranjem što bolje pozicije RS”, naveo je.

Osvrnuo se kratko i na ranije poteze DNS-a.

“Onda kada smo usvajali proračun, kada smo formirali vladu, a pogotovo onda kada smo glasali za četiri zastupnika u Domu naroda BiH, nam je bilo važno da imamo glasove DNS-a”, izjavio je.

Na upit novinara kako će ovakvu prevagu objasniti svojim glasačima, gradonačelnik Istočnog Sarajeva Ljubiša Ćosić, danas tvrdi da nisu bili isključivani.

“Ovdje smo kao jedinstvena ekipa gradskog odbora došli u jedinstveni SNSD. Toliko smo jedinstveni i toliko vodimo računa o RS da možemo reći različita mišljenja i da se oni uvaže. Slijedimo put Milorada Dodika i nikakvo huškanje neće nas uvjeriti u to da nas je neko isključivao. Ne osobno Nenad Nešić, nego politike koje je on predstavljao, neće imati našu podršku unutar općinskih struktura”, dodao je.

Podsjetimo, Povjerenstvo za pripremu izbora Vijeća ministara BiH dala je preporuku za potvrđivanje predloženih kandidata, a za srijedu je sazvana hitna sjednica Zastupničkog doma Parlamenta BiH sa samo jednom točkom dnevnog reda, a to je potvrđivanje imenovanja ministara, zamjenika ministara i zamjenika predsjedateljice Vijeća ministara BiH.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?