Minusi izazvali i prometni kaos

Snijeg i led okovali BiH i regiju

SARAJEVO, 3. januara (FENA) - Prvi ovogodiÅ¡nji snijeg upotpunio je praznični dekor u glavnom gradu Bosne i Hercegovine. Iako su ekipe zimske službe na terenu i rade na čišćenju saobraćajnica, vozači moraju biti oprezni zbog joÅ¡ nedovoljno očiÅ¡Ä
05.01.2016.
u 07:00

Snijeg u Bosni te kiša u Hercegovini očekuju se i idućih dana Dok su glavne prometnice uglavnom očišćene, građani se žale da sporedne ulice nisu te im poteškoće stvara poledica i snijeg

Zemlje regije su od nedjelje pod snijegom, snježni nanosi otežavaju promet koji je uglavnom usporen, a prognoze nisu optimistične, najavljene su nove oborine. U većem dijelu BiH prometuje se otežano i usporeno, piše Večernji list BiH. Kolnik je pretežito mokar, dok ugaženog snijega ima na dionicama u višim predjelima. Smanjenje snježnih oborina u ponedjeljak je doprinijelo lakšem uklanjanju i normalizaciji odvijanja prometa.

Planinski prijevoji

Iz BIHAMK-a su kazali kako su svi važniji cestovni pravci prohodni, a promet se odvija usporeno zbog ugaženog snijega i leda na kolniku. Posebno skreću pozornost na dionice koje prolaze preko planinskih prijevoja. Izdvajaju cestovne pravce: Sarajevo - Rogatica, Vlasenica - Han Pijesak, Bugojno - Kupres - Livno, Tomislavgrad - Šuica, Prozor - Gornji Vakuf-Uskoplje, Novi Travnik - Bugojno, Donji Vakuf - Travnik, Trnovo - Dobro Polje, Ključ - Bosanski Petrovac - Bihać i B. Petrovac - Drvar. Prvi ovogodišnji snijeg izazvao je brojne probleme na cestama koje vode iz Bugojna, a nimalo bolja situacija nije ni u samom gradu. Po riječima direktora JKUP "Čistoća" Emira Sarajlića, radnici ovog poduzeća rade "punom parom", a nakon što se od snijega u potpunosti očisti središte grada, bit će očišćene i lokalne ceste u mjesnim zajednicama. "Činimo sve što je u našoj moći da stvorimo uvjete za neometano odvijanje prometa u užem dijelu grada. Posipali smo sol, ali, zbog niske temperature, nismo postigli željeni učinak", kazao je Sarajlić za Fenu. Dodaje da u nekim ulicama, uglavnom sporednim, još ima ugaženog snijega te da se na određenim mjestima nalaze ostaci ledene kiše koja je padala u noći sa subote na nedjelju.

Nastavak oborina

Za razliku od Bugojna situacija u Kiseljaku je znatno bolja. Za održavanje prohodnim spomenute dionice brinu se Ceste d.d. Mostar, ispostava Kiseljak. Pero Pecirep, upravitelj ispostave, potvrdio je da su ove godine dobili mnoštvo pohvala. "Mi se snijega ne bojimo. Spremni smo odgovoriti na sve izazove, ali i uvažiti kritike. Cilj nam je da ceste budu prohodne bez obzira na sve", kaže Pecirep. Za utorak u BiH najavljuju oblačno vrijeme. Poslijepodne se očekuju oborine s juga koje će krajem dana i u noći na srijedu zahvatiti cijelu zemlju. U Bosni će padati susnježica i snijeg, a u Hercegovini kiša. Slično vrijeme očekuje se i u idućim danima.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?