U iduće tri godine otvaraju se stotine radnih mjesta za mlade u FBiH

Smjena generacija u MUP-ovima, ratna policija odlazi u mirovinu

30.01.2022.
u 11:37

U iduće dvije-tri godine stotine mladih osoba diljem Federacije BiH dobit će priliku za posao i to u državnoj službi, piše Večernji list BiH. 

Posebna obuka

Gotovo sva ministarstva unutarnjih poslova u Federaciji BiH se već suočavaju s odljevom policijskih službenika budući da, zaključno s 2025. godinom, dolazi do smjene generacija. Najveći broj starijih policijskih službenika koji pripadaju tzv. ratnoj policiji tijekom ove godine, te 2023. i 2024. godine ispunjava uvjete za odlazak u mirovinu, doznajemo. Razlog je to što se po županijama već krenulo s raspisivanjima natječaja za prijam policijskih kadeta. Ministarstvo unutarnjih poslova Hercegbosanske županije ovih dana je započelo procedure prijma 50 policijskih službenika, od čega 45 za čin policajac i pet za čin mlađi inspektor. Ministar unutarnjih poslova HBŽ-a Mario Lovrić kazao je kako tijekom ove i iduće godine oko 50 policijskih službenika s područja Hercegbosanske županije odlazi u mirovinu te je zbog održavanja povoljnog stanja sigurnosti Vlada Hercegbosanske županije donijela odluku o raspisivanju natječaja za prijam kadeta za što su u proračunu osigurali 150.000 konvertibilnih maraka. Kadeti koji zadovolje uvjete raspisanog natječaja dužnost policijskih službenika bi mogli preuzeti iduće godine.

Obuka za čin policajca traje osam, a za čin mlađeg inspektora šest mjeseci. Po završetku obuke policijski službenik je na probnom radu u trajanju od 12 mjeseci. Odluku o davanju suglasnosti na odluku o posebnim uvjetima za prijam policijskih službenika nedavno je na svojoj sjednici donijela i Vlada Zapadnohercegovačke županije, što znači da se i u ovoj županiji planira raspisivanje natječaja za prijam policijskih kadeta.

MUP Unsko-sanske županije natječaj za prijam 108 policajaca raspisao je u prosincu prošle godine. Prema riječima Adnana Beganovića, glasnogovornika MUP-a USŽ-a, potrebu za policijskim kadrom imaju policijske postaje u svim gradovima i općinama ove županije.

Bit će potrebno još

- U Bihaću nam nedostaje 16 policijskih službenika, u Cazinu 27, Sanskom Mostu, 24, Velikoj Kladuši i Bosanskoj Krupi po 14, Ključu pet, Bužimu četiri i Bosanskom Petrovcu jedan izvršitelj - kazao je Beganović. Prema njegovim riječima, na ovaj način neće biti ispunjene sve potrebe za policijskim kadrom, jer se procjenjuje da USŽ-u nedostaje ukupno 300 policijskih službenika. MUP Sarajevske županije natječaj za prijam policijskih kadeta raspisao je sredinom prošle godine, a njegovim završetkom Uprava policije ovog MUP-a trebala bi dobiti čak 200 novih policijskih službenika u činu policajac.

Kako su iz MUP-a SŽ-a naveli prilikom objave natječaja, on je raspisan u cilju kapacitiranja nedostajućeg broja policajaca u Sarajevskoj županiji. Njihovim stopama u idućim mjesecima mogli bi krenuti i ostali MUP-ovi budući da se, prema analizi objavljenoj 2019. godine, i bez spomenute smjene generacija, svi oni suočavaju s nedostatkom policijskih službenika. Spomenuta analiza pokazala je da Federaciji BiH, odnosno županijskim MUP-ovima i Federalnoj upravi policije u tom trenutku nedostaje više od 1500 policajaca. •

Ključne riječi
MUP

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?