Sjednice HNS-a i HDZ-a BiH

Slijedi promjena Izbornog zakona i ustava u BiH

12.12.2015.
u 07:00

Pripremaju se prijedlozi novog Izbornog zakona koji bi trebao popraviti poziciju Hrvata u pogledu biranja političkih predstavnika. Zagovara se jednak položaj Hrvata s Bošnjacima i Srbima

Čelnici Hrvatskog narodnog sabora i HDZ-a BiH na jučerašnjim su sjednicama istaknuli kako je u BiH potrebno provesti ustavne promjene, što uključuje i izmjene Izbornog zakona koje bi Hrvate dovele u jednak položaj sa Srbima i Bošnjacima. 
"Potrebno je usvojiti model koji bi Hrvatima osigurao da mogu birati svoje predstavnike za člana Predsjedništva i Dom naroda, te na taj način eliminirati mogućnost preglasavanja", zaključeno je na sjednici čelništva HDZ-a BiH, piše Večernji list BiH.

Bez nadglasavanja

U izjavi za medije zamjenica predsjednika HDZ BiH Borjana Krišto osvrnula se na rad interresorne pravne skupine te rekla kako još nije usuglašen dobar dio prijedloga, da je sve na samom početku, a u skorije vrijeme očekuju se konkretniji prijedlozi i zaključci. 
Promjene izbornog zakonodavstva zahtijevaju i promjene u Ustavu, kako na državnoj razini tako i na nižim razinama vlasti. HDZ BiH inzistira na provedbi presuda Ustavnog suda BiH koje se odnose na slučaj "Sejdić-Finci" i grad Mostar, te je osnovni stav HDZ-a BiH da jedan narod ne bira drugome narodu političke predstavnike, istaknula je Borjana Krišto. Dokument bi se u veljači trebao pojaviti u Parlamentu. 
Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a Božo Ljubić izjavio je nakon sjednice da su BiH, uz ekonomske, potrebne i ustavne promjene, pri čemu bi Hrvati dobili većinsku federalnu jedinicu kroz teritorijalni preustroj zemlje, a na što je upozoreno i na nedavnoj konferenciji o Daytonskom sporazumu koja je na inicijativu hrvatskih europarlamentaraca održana u Bruxellesu. 
"U Bruxellesu je jasno poručeno kako su potrebne ekonomske reforme, ali one nisu dovoljne za BiH jer ova zemlja mora istodobno raditi na ustavnoj reformi. Mi, kao predstavnici Hrvata, te promjene vidimo tako da se omogući jednaka pozicija sva tri naroda u biranju predstavnika u vlasti, ali i odlučivanju u tim institucijama", rekao je Ljubić na konferenciji za novinare. Objasnio je kako je na sjednici Predsjedništva Hrvatskog narodnog sabora raspravljano o ustavnim promjenama u zemlji. 
"To će se pitanje morati staviti na dnevni red radi usklađivanja političkih odnosa u BiH predstavnika triju konstitutivnih naroda, ali i racionalizacije aparata ove zemlje. U državi triju konstitutivnih naroda koja bi bila ustrojena po entitetskom modelu, morala bi postajati ista pozicija za sva tri naroda. To podrazumijeva hrvatsku jedinicu s hrvatskom većinom", rekao je Ljubić. On je, međutim, dodao kako bi hrvatska strana podržala bilo koje rješenje koje bi izjednačilo poziciju Hrvata, Srba i Bošnjaka, navodeći kao primjere za to europske države poput Belgije i Švicarske.

Poticaj bh. političarima

Predsjednik Glavnog vijeća HNS-a objasnio je kako ova institucija podržava provedbu Reformske agende koju je potaknula Europska unija "kao koristan instrument za BiH u usvajanju europskih standarda" koji će pomoći BiH u ostvarenju strateških interesa. "Strateški interes BiH je članstvo u EU i NATO jer je to najsigurnije mjesto za ovu zemlju u ovom nesigurnom svijetu. Mi, kao HNS, snažno podupiremo ovu europsku agendu jer u svojoj provedbi BiH uvodi u kolosijek prema EU", dodao je Ljubić. 

 

Ključne riječi

Komentara 1

Sízif
10:46 12.12.2015.

Bumo vidili

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?