Plan za 2017. godinu

Skupština planira 70 novih akata, očekuju se nova sredstva iz EU-a

03.03.2017.
u 08:00

Kao i Vlada HNŽ-a, Skupština HN županije ima velike planove za ovu godinu. Gledajući program rada za 2017., dođe se do zaključka kako zastupnici planiraju usvojiti 70 zakona ili promjena zakona, pravilnika i analiza. Može se reći kako je riječ o velikom broju dokumenata koji će imati odraza na svakodnevni život građana ove županije, piše Večernji list BiH.

Niz ciljeva

- Promjenama niza zakona pokušat ćemo riješiti dio problema u županiji, povećati prihodovnu stranu proračuna, povećati socijalna prava i nadam se kvalitetu života podići na višu razinu. Mislim da je plan realan i da ćemo uspjeti završiti veći dio onoga što smo planirali za ovu godinu, rekao nam je jučer dopredsjednik Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović. Intenziviranje i jačanje suradnje s jedinicama lokalne samouprave u HNŽ-u je obveza koju će Skupština realizirati, prije svega, kroz javne rasprave koje će se organizirati prije donošenja zakona za koje je nužno konzultirati jedinice lokalne samouprave u HNŽ-u, kao i kroz radne posjete jedinicama lokalne samouprave. Skupština će nastaviti i unapređivati suradnju sa Skupštinom europskih regija i Skupštinom Jadransko-jonske regije, kao i drugim asocijacijama i skupštinama regija s kojima se ostvari suradnja, posebno kroz projekte prekogranične suradnje. Ova suradnja će posebno doći do izražaja u procesu pristupanja BiH Europskoj uniji, a zbog usklađivanja i donošenja propisa iz nadležnosti Skupštine HNŽ-a, a u skladu sa sustavom koordinacije procesa Europskih integracija u Bosni i Hercegovini. Skupština će raditi i na donošenju planskih i razvojnih dokumenata koji će biti podloga za aktivnije sudjelovanje Vlade HNŽ-a u izradi projekata za korištenje sredstava iz IPA fondova EU.

Važnost europskih projekata

- Na pojedinim projektima koji su financirani iz EU već se vide pozitivni projekti i to je znak kako možemo računati na ta sredstva samo ako naučimo sve procedure koje moramo proći do realizacije projekta. Tome će biti posvećeno mnogo pozornosti tijekom ove godine. Svi znamo da novca nedostaje svim razinama vlasti, a mi dio tih sredstava možemo namaknuti kroz europske projekte. Ove godine smo imali Zračnu luku Mostar kao uspješan primjer i nadam se kako ćemo imati još nekoliko sličnih projekata u budućnosti, poručio je Martinović. Ovaj sastav Skupštine HNŽ-a pokazao je mnogo više aktivnosti nego što je to bio slučaj u ranijim mandatima. Iako je prije nekoliko mjeseci bilo određenih problema u funkcioniranju vlasti, može se reći kako je ta situacija iza ove vlasti te kako su stvoreni uvjeti da se nastavi s normalnim radom i usvajanjem novih zakona koji će donijeti pozitivne promjene. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?