HNP i HDZ 1990. dobili zeleno svjetlo za pregovore

Skupština HBŽ-a: Ivan Vukadin kandidat za predsjednika nove Vlade

27.09.2023.
u 14:16

"Cijela naša suradnja pokazala se kao plodotvorna i mi je planiramo nastaviti. Naravno, kao zamjenik predsjedatelja, odnosno član rukovodstva, dao sam podršku Ivanu Vukadinu za sastav Vlade, nove Vlade Hercegbosanske županije", kazao nam je Arif Kovačević

Predsjedatelj Skupštine Hercegbosanske županije Jozo Ćosić i zamjenici predsjedatelja iz reda srpskog i bošnjačkog naroda Dragana Damjanović i Arif Kovačević na jučerašnjoj sjednici skupštinskog rukovodstva temeljem poslovnika Skupštine imenovali su dr. sc. Ivana Vukadina (HNP) kandidatom za predsjednika Vlade Hercegbosanske županije, piše Večernji list BiH.

Tim činom potpisnici sporazuma o suradnji, HNP i HDZ 1990., dobili su zeleno svjetlo da već od danas krenu s pregovorima kako bi osigurali dvotrećinsku većinu za formiranje nove Vlade ove županije. Pri tome je neupitna potpora dosadašnje skupštinske koalicije.

Potrebne još tri ruke

"Cijela naša suradnja pokazala se kao plodotvorna i mi je planiramo nastaviti. Naravno, kao zamjenik predsjedatelja, odnosno član rukovodstva, dao sam podršku Ivanu Vukadinu za sastav Vlade, nove Vlade Hercegbosanske županije", kazao nam je Arif Kovačević (SDA), a SNP-ova Dragana Damjanović dodala: "Ta podrška je sada i službena za novi sastav Vlade. Iskreno, očekivala sam da će se to dogoditi i prije, ali kad god, dobro je. Bitno je da se krene u neka nova poglavlja i neke nove pozitivne stvari koje ćemo, nadam se, rješavati svi zajedno u Hercegbosanskoj županiji."

Predsjednik Skupštine Jozo Ćosić prezentirao nam je i dinamiku pregovora te kazao: "Stara koalicija ima 14 ruku, ovoj Skupštini potrebne su još tri. Najprije ćemo razgovarati s velikim strankama, nadam se dogovoru, tako da neće biti ni potrebe formirati Vladu s pojedinačnim zastupnicima. Ako se ne može to ostvariti, onda će biti te potrebe i znatno teže ćemo doći do cilja, ali vjerujem da ćemo ipak doći za mjesec-dva, kako sam i rekao."

Upitali smo i predsjednika Županijskog odbora HDZ-a BiH Hercegbosanske županije Dragana Kontu, inače zastupnika u Skupštini, kako komentira imenovanje mandatara i hoće li ga podržati. "Potvrda te koalicijske suradnje otvorila je mogućnost da dođu do ove pozicije i imenuju mandatara. Iskreno na tome čestitam, a mi idemo dalje u pregovore. Mislim kako ćemo prvi krug pregovora otvoriti već u srijedu i onda ćemo vidjeti u kojem smjeru će to ići dalje", kazao nam je Konta.

Kome koja ministarstva

Premda se u javnosti već špekulira koja će ministarstva pripasti Pomaku i "devedesetki", kandidat za premijera ističe kako ništa nije konačno te dodaje: "Razgovore ćemo voditi zajednički i imat ćemo izvješće nakon svakog razgovora na koaliciji, tako da ne treba špekulirati o tome što je sad dogovoreno. To ćemo vidjeti na onaj način i onog trenutka kad bude stvar kristalno jasna, odnosno kad bude skupljeno 17 ruku, koliko nam je potrebno, ili više, za sastavljanje Vlade."

Inače, sjednica županijske Skupštine prošla je u mirnom ozračju, svih 12 točaka dnevnog reda usvojeno je bez većih primjedbi, izuzev one o prošlogodišnjem poslovanju ŠGD Hercegbosanske šume. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije