"DIVLJAJU" CIJENE HRANE

Skuplje brašno, mlijeko, riža, meso, ali i voće i povrće

29.03.2019.
u 16:00

Iako veliki broj građana susjednih zemalja zbog nižih cijena pojedinih prehrambenih proizvoda dolazi u BiH, s druge strane bh. građani susreću se sa suprotnom situacijom, piše Večernji list BiH.

Budući da prosječne plaće već godinama nisu značajno rasle, cijene prehrambenih proizvoda iz godine u godinu bilježe blagi porast. Osnovni troškovi četveročlane obitelji u Federaciji BiH su 2019 maraka, a u Republici Srpskoj 1893 marke, ali je i prosječna plaća drugačija, pa ona u oba entiteta pokrije tek 46 posto košarice.

Potrošačka košarica

Kada je pak riječ o rastu cijena, ona je u znatnom porastu. Samo u godini dana neke od osnovnih prehrambenih namirnica u Republici Srpskoj “skočile” su čak za 80 posto. Neki od proizvoda koji su lani poskupjeli su kruh, maslac, mlijeko, riža, ali i voće i povrće...

Primjerice, lani u siječnju kilogram crnog luka stajao je 0,89 KM, a ove godine čak 1,64 KM.

No, nije samo luk “ugrizao” kupce za oči, već i još neke vrste povrća. Tako je kupus s 0,70 KM/kg “skočio” na 0,99 KM, a paprike s 3,02 na 3,52 KM. Početkom 2018. godine mrkva je stajala 1,19 KM, a u siječnju ove godine za kilogram je trebalo izdvojiti 1,41 KM, dok je krumpir s 0,82 KM “otišao” na 1,11 maraka.

Suhi svinjski vrat umjesto 14,71, plaćamo 15,45 KM po kilogramu, a šunkarica je s 12,73 “otišla” na 13,90 maraka. Mlijeko u tetrapaku je tri feninga više, a tvrdokorni žuti sir je s 10,89 KM poskupio na 12,02 marke. Bistri voćni sok umjesto 1,71, plaćamo 1,84 po litri. Popis je još duži i teško je nabrojati čemu su sve cijene divljale.

Izvršna direktorica Udruge građana DON Murisa Marić nedavno je za Nezavisne novine kazala da i kada dođe do poskupljenja od nekoliko feninga, to se osjeti na godišnjoj razini. - Pitanje je do kada će potrošači sve to moći izdržati - kazala je za Nezavisne Marić, dodavši kako je to alarm jer je, kako kaže, riječ o osnovnim životnim namirnicama.

Mostarka Marija ispričala nam je kako uz plaću od gotovo 1000 KM preživi mjesec. - Iako imam više od prosječne plaće, mjesečno ne uspijem skoro ništa uštedjeti. Budući da samo podstanar, oko 400 KM izdvajam za stanarinu i režije, što mi i ne ide u prilog. Ostatak novca nekako rasporedim na hranu i pokoje druženje s prijateljima - priča nam Marija u razgovoru, dodavši da ako ne budu rasle plaće, uskoro neće moći ni sebe prehraniti. - Ovakav standard je veliki problem i nešto se mora mijenjati - kaže nam u razgovoru.

I podaci Agencije za statistiku BiH o indeksu prosječnih cijena u 2018. u odnosu na 2017. godinu pokazuju porast.

Rasle cijene

Promatrajući stope rasta cijena u 2018. godini u odnosu na one iz 2017. prema namjeni potrošnje, primjetno je da je zabilježen prosječan rast cijena hrane i bezalkoholnih pića.

Cijene duhana i alkoholnih pića rasle su za 6,6 posto, stanovanja i režijskih izdataka za 2,7 posto, zdravstva za čak 1,8 posto. Cijene prijevoza također su rasle, i to za 8,9 posto, cijene rekreacije i kulture rasle su za 1,1 posto, obrazovanja za 0,1 posto te restorana i hotela za 0,4 posto.

Promatrano po COICOP odjeljcima, pad cijena u istom razdoblju zabilježen je u odjeljcima odjeće i obuće za 10 posto, pokućstva i kućanskih aparata za 1 posto, komunikacija za 1,2 posto te ostalih dobara i usluga za 0,4 posto, stoji, između ostaloga, u podacima Agencije za statistiku za 2018. godinu.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?