Incident u Tuzli

Skupina građana uletjela u Zračnu luku zbog Schmidta, intervenirala policija

25.07.2022.
u 12:15

Histerija i antihrvatsko ponašanje velikog djela bošnjačke političke javnosti nakon najave o navodnim odlukama OHR-a koje se tiču Izbornog zakona i Ustava FBiH, prerasta i u incidentne situacije. Jedna od njih zabilježena je na Tuzlanskoj zračnoj luci gdje je, kako doznajemo, verbalno napadnut i izvrjeđan Visoki predstavnik Chrisitan Schmidt od strane organizirane "grupe građana".

Schmidt je prethodno sletio na tuzlansku Zračnu Luku iz Nurnberga. Uz asistenciju grupe policijskih službenika Granične policije BiH i PU Živinice situacija je stavljena pod kontrolu.
Svevlad Hoffmann, glavni inspektor i savjetnik ravnatelja Granične policije u izjavi za portal Večernji.ba kazao je kako Granična policija raspolaže informacijom kako je u nedjelju oko 16:45 sati na Međunarodnoj zračnoj luci Tuzla skupina građana bez ikakve prethodne najave stigla na prostor zračne luke s ciljem da izrazi, kako su naglasili, nezadovoljstvo prema visokom predstavniku Christianu Schmidtu.

-Visoki predstavnik je u to vrijeme doputovao letom iz Nurnberga. Obzirom da se radilo o situaciji koja je mogla ugroziti osobu pod međunarodnom pravnom zaštitom koju uživa gosp. Schmidt, policijski službenici Granične policije su dislocirali građane sa područja Međunarodne zračne luke. Obaviještena je i Policijska uprava Živinice čiji su službenici također izašli na lice mjesta i postupili u okviru svojih mjerodavnosti, pojasnio je Hofman. Na upit što se događalo nakon toga, Hoffmann je pojasnio da su građani, nakon što su dislocirani, na samoj ulaznoj kapiji susreli s visokim predstavnikom, odnosno on je s njima ostvario kontakt.

-O svim okolnostima vezano za ovaj događaj ravnatelj Granične policije BiH je naložio da unutarnja kontrola Granične policije provede provjere i utvrdi zakonitost postupanja policijskih službenika Granične policije, naglasio je Hoffmann.

Na upit znači li to utvrditi okolnosti i odgovoriti na pitanje kako su građani uopće mogli ući na prostor zračne luke bez najave, Hofman je odgovorio potvrdno.

-Da, kako su mogli ući i da se utvrdi eventualno je li postojala nužnost, odnosno jesu li događaji takvog karaktera da se obavijesti Tužiteljstvo BiH. Člankon 192. Kaznenog zakona BIH propisano je kazneno djelo ugrožavanje osoba pod međunarodnom pravnom zaštitom gdje jasno stoji tko osobu pod međnarodnom pravnom zaštitom zatvori, drži zatvorenom ili joj na drugi način oduzme ili ograniči slobodu kretanja u cilju da nju ili drugu osobu primora da nešto izvrši ili ne izvrši, kazniti će se zatvorom od najmanje 3 godine, naglasio je Hoffmann. Dodao je kako se ovdje radilo o postupanju grupe građana koji su nenajavljeno izvršili javni prosvjed i to na području graničnog prijelaza.

-Postoji dovoljno okolnosti da se utvrdi je li od strane policijskih službenika postrojbe Granične policije Tuzla postupano u skladu sa zakonom i je li trebalo obavijestiti mjerodavnog tužitelja BiH da utvrdi je li u postupanju skupine  građana postoje elementi da su počinili ovo djelo, zaključio je Hoffmann. Incident je osudio i ravnatelj Granične policije BiH Zoran Galić, najavivši provođenje svih zakonskih mjera.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?