Problemi poduzetnika

Skupi notari i visoki porezi guše tvrtke

notari
29.11.2015.
u 10:02

Gospodarstvenici troše dragocjeno vrijeme na nepotrebne procedure

Prije mjesec u Službenim novinama FBiH objavljene su dugo očekivane izmjene Zakona o gospodarskim društvima FBiH. Poslovna udruženja i tvrtke pozdravljaju ovaj pozitivan pomak, ali navode i da je potrebno kroz amandmane promijeniti niz odredbi, što bi dodatno olakšalo poslovanje gospodarstvenicima, piše Faktor. 

Niže notarske usluge, ujednačavanje dažbina među županijama te preciznije definiranje pojedinih stavki, neki su od njihovih zahtjeva.

Alisa Gekić iz Udruženja za poduzetništvo i posao LINK Mostar kaže da je usvajanje ovog zakona pozitivan korak. Ali ističe i niz pitanja koja se trebaju rješavati kroz amandmanski proces.

– Prema novom Zakonu, poduzeće, ako duže razdoblje nema poslovnih aktivnosti, mora ići u stečaj, ili živjeti i stvarati obveze koje se akumuliraju. Ali mi predlažemo da se izmijene određeni članovi Zakona, s ciljem omogućavanja zamrzavanja privremeno neaktivnog poduzeća, navodi ona.

Dodaje da je ova odredba posebno važna tvrtkama iz turističkog sektora koje ostvaruju prihode tijekom turističke sezone, ali u ostatku godine nemaju većih aktivnosti.

Gekić kaže da se komplikacija javlja pri registraciji samih tvrtki. Gospodarstvenici troše dragocjeno vrijeme na nepotrebne procedure.

– Svjedoci smo da poduzećima od dana upisa u sudski registar teku obveze za zapošljavanje, komunalne naknade i plaćanje svih poreza. Zagovaramo da početak rada ne bude vezan za činjenicu upisa u sudski registar, nego za trenutak podnošenja izjave nadležnom općinskom organu o početku rada, navode iz Udruženja LINK.

S ovim se slaže i Zdenka Čorić, vlasnica tvrtke Modex Tekstil iz Mostara, koja za Faktor kaže da se nakon dobivanja potvrde o registraciji mora pribaviti niz drugih dokumenata. Zbog toga ne bi trebalo tvrtke financijski teretiti u ovom razdoblju. 

Gekić ističe i da postoji potreba za smanjenom ulogom notara pri ovjeri dokumenata jer to tvrtkama predstavlja nepotreban teret.

– Zakon propisuje da svi dokumenti u vezi s registracijom ili promjenom u registraciji moraju notari, što stvara dodatne troškove i poništava ostale odredbe Zakona. Naše aktivnosti su usmjerene na inicijativu da se ovaj član izbriše ili izmijeni, s ciljem olakšavanja i pojednostavljenja procedura, tvrdi Gekić.

Federalno ministarstvo energije, rudarstva i industrije zaduženo je za Zakon o gospodarskim društvima FBiH i iz Udruženja LINK nadaju se da će uskoro doći do izmjene pojedinih odredbi ovog Zakona. Na taj način bi, navode oni, bili ostvareni dodatni pozitivni efekti za gospodarstvo i poduzetnicima bi bilo olakšano poslovanje i otvaranje novih tvrtki. 

Umjesto da se županijske sudske takse smanjuju, svjedoci smo da svake godine sve više i više troškovi registracije rastu. Naprimjer, u Hercegovačko-neretvanskoj županiji taksa za registraciju iznosi 675 KM i znatno je porasla od 2007. godine kada je iznosila 150 KM. Navedena taksa u ostalim je županijama niža, pri čemu su naše inicijative upućene i na smanjenje taksa kroz izmjene Zakona o sudskim taksama i tarifi sudskih taksa, kazala je Alisa Gekić iz Udruženja LINK.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?