DOBRO JE ZNATI

Skolioza je zakrivljenost kralježnice, ali jeste li znali ovo?

06.02.2019.
u 16:45

Posljedica je neuravnoteženosti mišića te smanjene kontrole trupa. Uz skoliozu prisutni su i drugi simptomi koji upućuju na neuromuskularno podrijetlo.

Skolioza (iskrivljenost kralježnice) je stanje u kojem je kralježnica zakrivljena u stranu, često u obliku slova S ili C.  Kralježnica je često i rotirana oko svoje osi što dovodi do toga da je dio leđa izbočen u odnosu na ostatak. 

Postoje i oblici kojima je uzrok poznat: Neuromuskularni – javlja se kod pacijenata s neurološkim ili muskoskeletalnim bolestima kao što su: cerebralna paraliza, meningomijelokela i mišična distrofija.

Posljedica je neuravnoteženosti mišića te smanjene kontrole trupa. Uz skoliozu prisutni su i drugi simptomi koji upućuju na neuromuskularno podrijetlo.

Kongenitalni (prirođeni) – posljedica je prirođene asimetrije kralježaka.Obično se može primjetiti prije 10. godine te su često prisutne i prirođene anomalije drugih organskih sustava.

Sindromska – pojavljuje se kao dio sindroma genetskih poremećaja kao što su Marfanov sindrom, osteogenesis imperfecta, neurofibromatoza. Većina pacijenata ima druge simptome sindroma.

Faktori rizika

Dob: najčešće se javlja u vrijeme ubrzanog rasta kod djece starije od 10 godina (85%), ali se može javiti i kod mlađe djece, a u 1% slučajeva se javlja kod djece mlađe od 3 godine.

Spol: javlja se jednako kod djevojčica i dječaka, ali djevojčice imaju 10 puta veći rizik za pogoršanje zakrivljenosti.

Skolioza u obitelji: može se javljati u obitelji, ali većina djece ipak nema povijest skolioze u obitelji.

Iskrivljenost kralježnice (skolioza) – simptomi i komplikacije

Blaga skolioza najčešće ne uzrokuje simptome, ali može uzrokovati zamor i bol u mišićima kod duljeg stajanja ili sjedenja. Većinom otkrije prilikom rutinskog pregleda u školi ili pregledu kod doktora.  

Pregled uključuje test pretklona. Iskrivljenost kralježnice se može bolje vidjeti pri naginjanju prema naprijed, a u tom položaju se može i izmjeriti zakrivljenost. Izbočenje jedne strane prsnog koša ukazuje na skoliozu. Također se može uraditi i neurološki pregled.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije