Livno

Školarci iz šest općina HBŽ posjetili rasadnik ‘Pržine’

dav
16.11.2016.
u 10:00

Edukacija i podizanje svijesti o zaštiti prirode i okoliša sastavni su dio projekta “ForestEye - Zaštita prirode i okoliša od šumskih požara” koji u okviru programa prekogranične suradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina realizira ŠGD Hercegbosanske šume Kupres.

Kroz Instrument pretpristupne pomoći (IPA) financira ga Europska unija, a cilj projekta je poboljšanje kvalitete života u pograničnom području Splitsko-dalmatinske i Hercegbosanske županije, smanjenjem šteta ili rizika od prirodnih katastrofa izazvanih šumskim požarima, te povećanje socijalne kohezije u lokalnim zajednicama kroz zajedničke akcije i podizanje svijesti kampanjama za zaštitu i očuvanje okoliša i potaknuti održivo korištenje prirodnih resursa.

Uz cijeli niz aktivnosti tu je i edukacija učenika srednjih škola s naglaskom na članove eko-sekcija. Početkom ovog tjedna je, zahvaljujući “ForestEyeu”, oko 100 učenika srednjih škola iz Livna, Kupresa, Tomislavgrada, Glamoča i Drvara, te osnovne škole iz Bosanskoga Grahova, po prvi put posjetilo rasadnik “Pržine” u Bosanskome Grahovu.

U pratnji svojih profesora, voditelja eko-sekcija, na licu mjesta vidjeli su i učili o svim fazama proizvodnje sadnog  i hortikulturnog materijala te značaju pošumljavanja i podizanja novih nasada. Posjet rasadniku “Pržine” bio je i uvod u interaktivnu radionicu koja će se održati u edukacijsko-informativnom centru “Homar” Glamoč, gdje će učenici aktivno sudjelovati u procesu pošumljavanja, priopćeno je iz ŠGD-a, a profesori i učenici su iskazali zanimanje za ovakve oblike suradnje i edukacije uvjereni da će ih ubuduće biti sve više.

Na kraju posjeta rasadnik “Pržine” u B. Grahovu darovao je svakoj školi u šest općina Hercegbosanske županije nekoliko sadnica koje će posaditi u dvorištima svojih škola kao uspomenu na posjet i druženje njihovome rasadniku. Inače, početkom ove kalendarske godine nabavljena je oprema za nastavak potpore rada i opremanja eko-sekcija koja je uključivala stolna računala, globus, grabljice, motike, lopate, koševe za otpatke, karte i nosače, eko-kalendare, info-panele i ormare, da bi u rujnu mjesecu to bilo dopunjeno smart televizorima za prezentacijske svrhe i DVD uređajima.

Sve to trebalo bi doprinijeti postizanju glavnih ciljeva projekta, a jačanjem kapaciteta svih projektnih partnera u objema županijama (i u Hrvatskoj i u BiH) omogućilo bi se postizanje specifičnih ciljeva projekta koji će ujedno dovesti do očuvanja šuma visoke zaštitne vrijednosti, bržeg pristupa interventnih timova požarom zahvaćenim područjima te podizanja svijesti i promicanja preventivnog djelovanja za zaštitu biodiverziteta, okoliša i ukupne kulturno-povijesne baštine.•

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?