stožer civilne zaštite

Dvije osobe u Mostaru u teškom stanju

23.03.2020.
u 13:25

''Dvije su osobe u SKB Mostar su u težem stanju. Jedan pacijent je teško obolio, a jedan srednje teško i oni su u izolacijskom bloku. Porodilja je boljeg stanja. Imaju određeni oblik bolesti sličnog SARS-u'', rekao je dr. Jurica Arapović

''U SKB Mostar je za do sada 139 osoba testirano, od toga 17 pozitivnih. Samo jučer je testirano deset njih i te rezultate očekujemo'', rečeno je na konferenciji za medije Županijskog stožera civilne zaštite HNŽ održanoj danas u Mostaru.

Istaknuto je kako je u HNŽ dosad izdano 827 rješenja o samoizolaciji i 249 preko vikenda.

''Dvije su osobe u SKB Mostar su u težem stanju. Jedan pacijent je teško obolio, a jedan srednje teško i oni su u izolacijskom bloku. Porodilja je boljeg stanja. Imaju određeni oblik bolesti sličnog SARS-u'', rekao je dr. Jurica Arapović, infektolog – član Županijskog stožera civilne zaštite HNŽ, prenosi Bljesak.info. 

Rekaoje kako je u SKB testirasno 139 bolesnika te da je pod sumnjom njih 19. ''Oboljeli su uglavnom osobe iznad 30 i iznad 50 godina, 65 posto muškog spola. Bolesnici u kućnoj izolaciji su lakše oboljeli. Neki su i asiptomatski. To su primarni kontakti od prvo oboljelog'', rekao je dr. Arapović.

''Dobna raspodjela osoba je iznad 30 i 50 godina, 65 posto njih je muškog spola. Dva bolesnika su u bolnici, jedan teže i jedan srednje teško oboljeli, nalaze se u izolacijskom bloku. Jedna je bolesnica takošer tu, porodilja, u izolacijskom bloku i boljeg je stanja'', rekao je dr. Arapović.

Istaknuo je kako su bolesnici u kućnoj izolaciji su uglavnom lakše oboljeli te da se radi o kontaktima od prvo oboljelog. Rekao je kako je dnevna bolnica zamišljena je u sklopu covid-bolnice za zbrinjavanje suspektnih bolesnika kako ne bi ugrožavali centralni objekt SKB Mostar. Kad je riječ o suradnji s Konjicem, imamo 11 bolesnika s tog područja.

''Jedan od njih je kod nas sa težom upalom pluća bez zahtjeva za respiratorom. Bitno je naglasiti da sve teže oblike na podružčju žipanije i onih koje gravitiraju je neupitno da će se liječiti u covid-bolnici'', rekao je i potvrdio kako je Stožer HNŽ-a uputio zapovjed da se organizira u sustavu odjel u Konjicu.

Eugen Ćubela, načelnik Županijskog stožera civilne zaštite HNŽ rekao je kako je dezinformacija to da bi se HNŽ mogla proglasiti karantenom i nije želio komentirati taj zahtjev Doma zdravlja Mostar. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije