45. sjednica

Sjednica Vlade Federacije BiH počela u Sarajevu

vlada fbih
18.03.2016.
u 10:41

Danas će biti razmotrene inicijative za donošenje Zakona o porezu na bogatstvo, te za izmjene i dopune Zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBiH

Vlada Federacije BiH je, na 45. sjednici koja je danas počela u Sarajevu, utvrdila i Domu naroda Parlamenta FBiH uputila Prijedlog zakona o radu u tekstu u kojem ga je 31.7.2015. godine usvojio Zastupnički dom.

Danas će biti razmatran i Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Zakona o upravljanju otpadom kojim su uvedene tri nove definicije - „posebne kategorije otpada” i „proizvođač i uvoznik proizvoda”, te „operater sustava”.

Unapređenje kvalitete teksta u odnosu na sve raširenija društveno opasna ponašanja, osnovni je razlog što Vlada FBiH danas na dnevnom redu ima Nacrt zakona o izmjenama i dopunama Krivičnog zakona FBiH. Analizom statističkih podataka zaključeno je da je u porastu broj krivičnih djela motiviranih mržnjom zbog rasne pripadnosti, boje kože, vjeroispovijesti, nacionalnog ili etničkog porijekla, invaliditeta, spola, spolnog opredjeljenja ili rodnog identiteta druge osobe, pa je te pojave nužno suzbiti jasnim zakonskim opredjeljenjem kako bi i u preventivnom i represivnom smislu bila ostvarena funkcija krivičnog zakonodavstva.

Vlada FBiH će se danas izjasniti o Prijedlogu odluke o cijenama matičnih knjiga, izvoda iz matičnih knjiga, uvjerenja o državljanstvu i vjenčanog lista, koji se vode i izdaju u skladu sa Zakonom o matičnim knjigama. 

Bit će razmotrene inicijative za donošenje Zakona o porezu na bogatstvo, te za izmjene i dopune Zakona o registraciji poslovnih subjekata u FBiH.

Na dnevnom redu je i nekoliko predloženih program utroška s kriterijima raspodjele sredstava namijenjenih oblasti zdravstva.

Vlada FBiH će razmotriti inicijativu JP Ceste Federacije BiH da za sanaciju šteta nakon poplava i za modernizaciju magistralnih cesta u FBiH budu osigurana kreditna sredstva Europske banke za obnovu i razvoj, kao i inicijativu JP Autoceste Federacije BiH da kreditnim zaduženjem kod iste banke budu osigurana sredstva za realizaciju Projekta Koridor Vc na poddionici Klopče - Donja Gračanica.

Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva je za današnju sjednicu pripremilo informaciju o provođenju postupka financijske konsolidacije privrednih društava iz njegove nadležnosti, priopćeno  je iz Ureda za odnose s javnošću Vlade FBiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?