mostar

Sjednica Skupštine HNŽ-a prekinuta zbog amandmana na Ustav HNŽ-a

27.09.2017.
u 17:07

Današnja sjednica Skupštine Hercegovačko-neretvanske županije (HNŽ) prekinuta je i prije usvajanja dnevnog reda.

Naime, potpredsjednica županijske Skupštine iz reda srpskog naroda Vesna Saradžić predložila je dopunu dnevnog reda amandmanima na Ustav HNŽ-a kojima bi se srpski narod prepoznao kao konstitutivan u tom najznačajnijem pravnom dokumentu Županije.

Uslijedila je žustra rasprava, niz stanki, a zatim i prekid sjednice prije glasovanja o dnevnom redu.

U izjavi za novinare dopredsjedatelj Skupštine HNŽ-a Tomislav Martinović (HDZ BiH) izjavio je kako predložena dopuna dnevnog reda nije bila u skladu s procedurama Poslovnika o redu Skupštine koje, kada je u pitanju usvajanje amandmana na Ustav HNŽ-a, propisuju da se moraju prikupiti određena mišljenja, prije svega mišljenje Ustavnopravnog povjerenstva, kao i mišljenje Vlade HNŽ-a.

- Držimo da je legitimnost svake ideje opravdana, da svaki zastupnik u ovoj Skupštini ima pravo predlagati, ali isto tako, kada akte stavljamo na dnevni red Skupštine, mora se poštivati procedura - dodao je Martinović.

Na pitanje novinara je li Klub hrvatskih zastupnika glavna prepreka "ulasku" srpskog naroda u Ustav HNŽ-a, Martinović je odgovorio kako je to "paušalna ocjena".

- Klub Hrvata nije brana konstitutivnost niti jednog naroda. Mi cijenimo da je to važno pitanje. Konstitutivnost je nešto oko čega moramo postići trajni i nedvosmislen odgovor. Mi se zalažemo za stvarnu i realnu konstitutivnost Srba, Hrvata i Bošnjaka - rekao je Martinović.

Predlagačica amandmana Vesna Saradžić podsjetila je da su ti amandmani u proceduri već više od godinu i pol te da je Vlada HNŽ-a imala sasvim dovoljno vremena da se očituje.

- Do sada nismo dobila nikakvu povratnu informaciju od Vlade HNŽ-a i jedino što je preostalo je da tražim dopunu dnevnog reda. Ako je stvar samo tehničke prirode, čemu ovoliko protivljenje amandmanima? - dodala je Saradžić.

Predsjednik Skupštine HNŽ-a Šerif Špago kazao je kako će se sjednica nastaviti u ponedjeljak, 2. listopada.

- Sjednica će nastaviti gdje smo stali, a to je izjašnjavanje o dopuni dnevnog reda. Ovim ništa ne gubimo, samo dajemo još tri dana onima koji nisu bili spremni dignuti ruku za uvrštavanje amandmana na dnevni red da malo razmisle - rekao je predsjednik Špago, podsjetivši kako amandmani ne mogu proći bez podrške Kluba Hrvata s obzirom da je za izmjene Ustava HNŽ-a potrebna dvotrećinska podrška skupštinskih zastupnika.

Ključne riječi

Komentara 1

BR
brodarevac
10:40 28.09.2017.

Toliko o jednakopravnosti i europejtstvu hrvata jadno i žalosno HDZ = cinizam

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije