Središnji skup zahvale u Počitelju

Sjećanje na akciju “Čagalj” koja je donijela slobodu dolini Neretve

08.06.2017.
u 09:00

- Desetominutnom topničkom paljbom započela je operacija ‘Čagalj’, kojom su pripadnici hrvatskih postrojbi u akciji poznatoj kao “Lipanjske zore hrvatske Hercegovine” oslobodili šire područje doline rijeke Neretve. Oslobođeni su tada, okupirani dijelovi općina: Mostar, Čapljina, Stolac, Neum i Ravno. Oslobođeno je područje od oko 1800 četvornih kilometara, kazao je Lazar Martinović, sudionik akcije koji se obratio u ime Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, na Središnjem skupu zahvale hrvatskim braniteljima kod spomen-obilježa u Počitelju, te dodao:

- Nasuprot hrvatskim braniteljima djelovala su četiri korpusa Jugoslavenske narodne armije. Oko četiri i pol tisuće hrvatskih branitelja u boj su krenuli iz dva smjera, Počitelja i Čeljeva. U tim mjestima se svake godine i održavaju središnje svečanosti “Lipanjskih zora”.

Uz Lazara Martinovića, okupljenima se na središnjem skupu zahvale obradio i dr. Smiljan Vidić, načelnik općine Čapljina. Čapljinski načelnik je uz ostalo naglasio potrebu očuvanja tradicije obilježavanja tog i sličnih događaja iz Domovinskog rata.

Treba posebice istaknuti da je puno dragovoljaca i veterana HVO-a bilo na Središnjm skupu zahvale u Počitelju kao i na misi zadušnici uoči skupa u Počitelju, održanoj na Ševaš Njivama. Misu je uz koncelebraciju fra Vinka Mikulića predvodio mjesni župnik don Gordan Božić, koji je propovijed završio riječima: “Hrvatska gruda, hrvatski narod i danas treba branitelje”.

Manifestacija “Lipanjske zore hrvatske Hercegovine” u čapljinskoj općini, nastavlja se prigodnim sadržajima u Čeljevu i Višićima, naseljima na južnom smjeru proboja u oslobodilačkoj akciji 1992. godine te različitim, kulturnim, zabavnim i sportskim sadržajima, koji će trajati sve do 18. lipnja.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije