FUP proveo akciju

Uhićen Jerko Ivanković Lijanović sa suradnicima: Nezakonito stekli više od 700.000 KM

Lijanović
Foto: Arhiv VL
1/5
28.09.2015.
u 09:12

Županijsko tužiteljstvo Tuzlanske županije i pripadnici Federalne uprave policije, u kontinuiranoj koordinaciji i suradnji, danas su proveli akciju i pretrese na većem broju lokacija u FBiH.

Slobode su lišeni Jerko Ivanković Lijanović-bivši federalni ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i potpredsjednik Narodne stranke radom za boljitak, Suad Čamdžić - savjetnik ministra u prethodnom sazivu Vlade FBiH, Mersed Šerifović-dopredsjednik NSRZB i predsjednik županijskog odbora ove stranke u Tuzlanskoj županiji, Edin Ajanović-bivši ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva u Vladi TŽ i trenutno ministar za trgovinu, turizam i promet u TŽ, te još jedna osoba iz Odžaka koja je bila zadužena za praćenje efekata novčane podrške u poljoprivredi u FBiH.

Kako je priopćeno iz Tužiteljstva TŽ, Lijanović je osumnjičen da je, dok je obavljao funkciju ministra u Vladi FBiH, organizirao udruženje, u kojem su bile i ostale osumnjičene osobe, radi činjenja kaznenog djela zloupotreba položaja i ovlaštenja a u vezi s isplatom poticaja u poljoprivredi na području Tuzlanske županije i šire u FBiH u razdoblju od najmanje tri godine, od 2011. do kraja 2014. godine.

Radi se o isplatama poticaja po javnim pozivima Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva FBiH u 2011., 2012. i 2013. godini, za sufinanciranje poljoprivrednih izvoznika šljive i krastavaca iz FBiH, te za kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi na istom području.

Lijanović je, kako je priopćeno, osumnjičen da je organizirao udruženje koje je uvjetovalo poljoprivrednike da, prilikom i nakon isplate poticaja u poljoprivredi, pripadnicima udruženja u gotovini isplaćuju polovicu uplaćenih poticaja.

-Postoje osnovi sumnje da su Lijanović i članovi udruženja u ovom razdoblju sebi protivpravno pribavili oko 700.000 KM, te da su, također uvjetovanjem poljoprivrednika, pokušali sebi pribaviti veći iznos novca, na što pojedini poljoprivrednici nisu pristajali - dodaje se u priopćenju.

Ističe se da je ovoj akciji prehodila složena i kompleksna istraga koju je vodilo Županijsko tužiteljstvo TŽ u suradnji i sinergiji s istražiteljima FUP-a, a koja je trajala oko godinu dana.

Po nalogu glavnog županijskog tužitelja formiran je istražni tim Tužilaštva koji kontinuirano surađuje s istražiteljima FUP-a u radu na ovom predmetu.

Nakon lišenja slobode, nad osumnjičenim će biti izvršena kriminalistička obrada, te će u narednom razzdoblju biti predati u nadležnost Tužiteljstva i ispitani.

Tužiteljstvo TŽ prethodno je podiglo optužnice protiv korisnika poticaja u TŽ.

Također, ovo tužiteljstvo je u prethodnom razdoblju podiglo 12 optužnica protiv korisnika poticaja u poljoprivredi u okviru projekta-Model ruralnog razvoja-i raspisanog poziva spomenutog ministarstva u 2012. godini za kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi, kojima se na teret stavlja kazneno djelo obmana pri dobijanju kredita ili drugih pogodnosti. Također u vezi s tim vodi se i još pet istraga.

Optuženim se na teret stavlja da su, iako su bili svjesni i znali da kapitalna ulaganja i investicije u poljoprivredi nisu realizirali u periodu od lipnja 2010. do kraja 2011. godine, kako je bilo definirano Javnim pozivom iz 2012. godine, nego znatno ranije, nelegalno ostvarili to pravo.

U 12 optužnica je navedeno da su činjenjem kaznenog djela sebi pribavili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od ukupno 530.000 KM. Radi se o poticajima koji su isplaćivani poljoprivrednicima u Čeliću, Kalesiji, Tuzli, Kladnju, Gradačcu i Srebreniku.

Tužiteljstvo je u skladu s odredbama Kaznenog zakona FBiH od nadležnih sudova tražilo oduzimanje imovinske koristi od optuženih.

Više informacija će javnosti biti prezentirano nakon što pet osumnjičenih budu predati u nadležnost Tužiteljstva, kada će se donijeti službena naredba o provođenju istrage i ispitati osumnjičeni, priopćeno je iz Tužiteljstva TŽ.

Komentara 1

Avatar varešak
varešak
12:39 30.09.2015.

Ašto je sa kupovinom glasova za izbore,javna je tajna da su za jedan glas davali 100k.m. hoče li i to ući u optužnicu ?

Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?