presudila politika

SIP ukrao Hrvatima načelnika Uskoplja, vijećnike u Tesliću, Srebreniku...

07.12.2020.
u 21:56

Every ballot counts – odnosno svaki birački listić se računa bio je slogan pristaša novoizabranog američkog predsjednika Joe Bidena kada se počelo brojati dopisne, odnosno glasove pristigle poštom koje je odlazeći predsjednik Donald Trump nastojao zaustaviti. Ono što se danima nije zaustavilo u SAD-u u Bosni i Hercegovini je zaustavilo Središnje izborno povjerenstvo koje je pod potpunim nadzorom bošnjačke politike i dijela srpskih stranaka, piše Večernji list BiH.

Ponajprije je to vidljivo u Gornjem Vakufu-Uskoplju gdje se prekinulo brojanje listića pristiglih poštom za načelnika, a gotovo identično ova otuđena državna institucija, po tvrdnjama hrvatskih političkih predstavnika, otela je Hrvatima jedno vijećničko mjesto u Srebreniku, Tesliću... Sličan ishod vjerojatno će biti i u Travniku s izborom načelnika, a sve to očito je priprema za opće izbore 2022. godine kada bošnjačke stranke najavljuju da će udružene Hrvate izbaciti iz vlasti na federalnoj i državnoj razini. 

Hrvatski narodni sabor (HNS) BiH najavio je jučer pokretanje tužbi te pozvao pravosudne vlasti i međunarodne organizacije da istraže navode o nezakonitom zaustavljanju brojanja glasova pristiglih poštom čime je Hrvatima oduzeto mjesto načelnika Uskoplja, kao i vijećnika u nizu općina.

“Uz institucije naše zemlje, pozivamo i očekujemo snažno djelovanje institucija EU i njihova predstavništva u našoj zemlji, Veleposlanstva SAD-a, kao i međunarodnih institucija poput OHR-a, OESS-a”, navodi se u priopćenju HNS-a BiH. Hrvatski narodni sabor BiH, koji okuplja najveće hrvatske političke stranke u toj zemlji, naveo je i kako glasovi poštom nisu pribrojani te da je bilo niz manipulacija i u drugim općinama poput Srebrenika, Kalesije ili pak povratničke općine Teslić u Republici Srpskoj gdje je navodno Hrvatima nezakonito oduzet vijećnički mandat koji su trebali prvi put osvojiti od progona i završetka rata.

Stranke Hrvatskog narodnog sabora BiH smatraju kako je aktualni saziv Središnjeg izbornog povjerenstva (SIP) nezakonito izabran te da je pod nadzorom vodeće bošnjačke stranke SDA. Upozoravaju da su ovi izbori “probni balon ovakvog nelegalnog SIP-a BiH” kako bi se ostvarili planovi bošnjačkih stranaka da na općim izborima 2022. Hrvate izbace iz svih struktura entitetskih i državnih vlasti. •

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije