dodjela mandata

SIP BiH uručio uvjerenja, načelnici iz Krajine zbog Abdića napustili dvoranu

SIP BiH
Foto: FENA
1/4
08.11.2016.
u 13:46

Središnje izborno povjerenstvo BiH danas je u zgradi institucija BiH u Sarajevu uručilo uvjerenja o dodjeli mandata načelnicima/gradonačelnicima općina/gradova izabranim na lokalnim izborima u BiH 2. listopada. 

Načelnik Velike Kladuše Fikret Abdić prvi je kojem je uručeno uvjerenje o dodjeli mandata, s obzirom na to da je prozivka vršena po općinama onako kako su i objavljeni izborni rezultati, odnosno po kodovima općina.   

Općinski načelnici s područja Unsko-sanske županije i gradonačelnik Bihaća su izašli iz dvorane pokazujući tako nezadovoljstvo izborom Abdića.

Gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić je kazao novinarima da su danas svi općinski načelnici s područja USŽ i gradonačelnik Bihaća izlaskom iz dvorane pokazali svoj stav prema Fikretu Abdiću kao izabranom načelniku Općine Velika Kladuša.

- Mi smatramo da on, ne samo da ne treba dobiticertifikat, ne samo da ne treba biti načelnik Velike Kladuše, on ne može sjediti s nama, on ne treba biti ni u BiH, njegovo mjesto je sasvim njegdje drugdje. Radi se o ratnom zločincu i mi nismo smjeli doći u situaciju da se uopće može kandidirati za načelnika - kazao je Fazlić.

Predsjednik SIP-a BiH Ahmet Šantić je na početku ceremonije, obraćajući se izabranim dužnosnicima kazao da se nada i vjeruje da će opravdati povjerenje koje su im glasači dali te im je poželio puno sreće i uspjeha u  mandatnom razdoblju. 

Podsjetio je izabrane dužnosnike na zakonsku obvezu dostavljanja izjave o imovinskom stanju koju su dužni dostaviti SIP-u BiH do 2. prosinca. 

- Sve načelnice, odnosno načelnici i gradonačelnici koji danas osobno preuzmete uvjerenje o dodjeli mandata dužni ste potpisati i izjavu o prihvaćanju mandata - naveo je Šantić.

Podsjetio je i na zakonski rok za konstituiranje općinskih vijeća, odnosno skupština općina 30 dana od dana objave potvrđenih izbornih rezultata, kako je to propisano prije svega poslovnicima o radu jedinica lokalne samouprave.

- Ono što priostiče kao obveza iz odredbi Izbornog zakona BiH jeste, prije svega obveza koja se odnosi na Grad Sarajevo, odnosno Grad Istočno Sarajevo, obveza u smislu da u roku od 15 dana od konstituiranja gradskih općina treba da se izvrši konstituiranje gradskih vijeća - podsjetio je Šantić.

SIP BiH potvrdio je rezultate lokalnih izbora za: 73 općinska vijeća, 57 skupština općina, 130 načelnika, četiri gradska vijeća, šest skupština gradova, 10 gradonačelnika i Skupštinu Brčko Distrikta BiH.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?