pregovori za novi kolektivni ugovor

Sindikat traži ujednačavanje primanja liječnicima u FBiH, rok je kraj siječnja

storyeditor/2024-01-08/lijecnici.jpg
ilustracija
24.01.2024.
u 07:00

Sindikat traži da koeficijent složenosti poslova za liječnika specijalista bude 6, a da satnica za područje Federacije BiH iznosi 3 marke

Savez strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije FBiH očekuje sredinom idućeg tjedna od Vlade FBiH dobiti prijedlog protokola o pregovaranju za novi kolektivni ugovor. Predsjednica Saveza dr. Marina Berberović kaže za Faktor kako Federalno ministarstvo pravosuđa te Ured za zakonodavstvo u idućim danima trebaju dati odgovor je li to u skladu sa zakonom.

- Jasno nam je da su to stvari koje se ne mogu u jednom danu završiti, ali mi isto tako nećemo čekati unedogled. Dogovor unutar Sindikata je da ćemo im dati rok od sedam do deset dana, što je idući utorak ili srijeda, kada ćemo od Federalnog ministarstva zdravstva tražiti odgovor je li završena procedura. Ako do kraja siječnja ne dobijemo službene odgovore i ako se stvari ne pokrenu, mislim da nema smisla zadavati neke nove rokove. Mi smo Vladi 10. siječnja poslali odgovor na njezin prijedlog protokola i to će do kraja mjeseca biti 20 dana. Ako ne bude konkretnog pomaka do tada, mi svoju borbu nastavljamo na ovaj ili onaj način, a to znači da generalni štrajk nije isključen. Ipak se nadam da do toga neće doći - kaže Berberović. Ističe kako je nedopustivo da se plaće liječnika u FBiH razlikuju i do čak 50%. - Ne možemo govoriti da će postignuti dogovor biti univerzalan, odnosno vrijediti za cijeli prostor FBiH jer, primjera radi, liječnicima u SŽ-u neće se povećavati plaće jer oni imaju više nego što mi tražimo za liječnike u drugim županijama. U ZDŽ-u ta bi povećanja bila minimalna jer je njihova satnica već sad veća od one koju mi tražimo za ostale liječnike. Međutim, to bi povećanje u Orašju ili HNŽ-u bilo za 50%. Možda bi liječnicima u TŽ-u plaće bile veće za 20 do 30%. Ono što tražimo i što je naš početni zahtjev u prijedlogu kolektivnog ugovora koji smo poslali federalnoj Vladi, odnosno Ministarstvu zdravstva, jest da se plaće liječnika na području cijele FBiH ujednače sa županijama u kojima su najviše - objašnjava Berberović. Sindikat traži da koeficijent složenosti poslova za liječnika specijalista bude 6, a da satnica za područje FBiH iznosi 3 KM.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije