Federacija BiH i zakon o radu

Sindikat i poslodavci sjedaju za pregovarački stol između 19. i 22. studenoga

novalic
VL FOTO
10.11.2015.
u 11:20

Sindikat i poslodavci treba između 19. i 22. studenoga da počnu pregovore o suštini budućeg općeg kolektivnog ugovora nakon što je u Federaciji ljetos donesen novi Zakon o radu.

Pregovaračke strane će 23. studenoga upoznati o tijeku dosadašnjih razgovora Ekonomsko-socijalno vijeće za prostor Federacije BiH, tripartitno tijelo čiji su članovi, osim sindikata i posladavaca, predstavnici Vlade FBiH.

To je zaključak današnje gotovo trosatne sjednice Ekonomsko-socijalnog vijeća na kojoj su predstavnici Saveza samostalnih sindikata BiH i Udruženja poslodavaca deklarativno bili za to da konačno otpočnu pregovore o sadržaju kolektivnog ugovora, ali su se razmimoilazili u pitanju koje nazivaju proceduralnim, a glasi - je li u pregovore treba aktivno da bude uključena Vlada ili ne. Sindikalci su izričito zagovarali da budući ugovor treba da sadrži i Vladin potpis, dok su poslodavci tvrdili da to nije potrebno.

Federalni premijer Fadil Novalić je tijekom sjednice kazao da se Vlada može staviti u ulogu medijatora u eventualnim spornim stavovima o suštini, kao i da će uvažiti sve što dvije strane dogovore pod uvjetom da ne bude štetno po društvo te uredbom naložiti primjenu dogovorenog.

Što se tiče Vladine uloge, današnja sjednica je završena zaključkom da će, nakon što se sindikati i poslodavci dogovore o kolektivnom ugovoru, ona pravovaljanim aktom osigurati primjenu za sve zaposlenike u Federaciji BiH.

Akteri sjednice su napominjali da je dosad uzalud potrošeno više od dva mjeseca za početak pregovora o suštini akta, kao i da je preostalo još 40-ak dana.

Zakonski ipak postoji mogućnost za produženje roka, što će Ekonomsko-socijalno vijeće možda i tražiti ako bude trebalo, samo da pregovori najzad počnu, rečeno je također. 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije