MOSTAR

Simpozij primalja o digitalnoj primateljskoj skrbi okupio više od 200 sudionika

22.09.2023.
u 12:24

Sedmi znanstveno-stručni simpozij primalja s međunarodnim sudjelovanjem na temu ''Digitalna primaljska skrb: izazovi i mogućnosti'' počeo je u petak na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru, uz učešće više od dvjesto sudionika.

Organizatori su naglasili kako je cilj Simpozija ukazati na prednost korištenja digitalne zdravstvene tehnologije i njene integracije u pružanje primaljskih usluga.

- Digitalna tehnologija se stvarno može koristiti i ima jako puno prednosti za poboljšanje kvaliteta zdravlja i žena i djece i zato smo i postavili takav cilj simpozija da ukažemo na prednosti korištenja digitalne tehnologije i njene integracije u primaljsku skrb, što predstavlja konkretan prioritet u svijetu - kazala je predsjednica Organizacijskog odbora Olivera Perić.

Dodala je kako je Svjetska zdravstvena organizacija prepoznala potencijal digitalnih tehnologija i definirala pojam digitalnog zdravlja kao sve oblike korištenja informacijsko- komunikacijskih tehnologija u zdravstvu.

Na značaj digitalne primaljske skrbi ukazala je i voditeljica stručnog studija primateljstva s Fakulteta zdravstvenih studija iz Rijeke Deana Švaljug.

- Digitalizaciju i informatizaciju u primaljstvu vidim kao neophodnu kako bi zapravo i mi iz struke i naši studenti stekli potrebnu razinu znanja i isto to znanje mogli implementirati u praksu- kazala je Švaljug, dodavši kako je bitno da primalja kroz tu informatizaciju bude sposobna pretraživati bazu podataka.

Direktorica UNICEF-a za BiH Veronika Vašćenko naglasila je kako je UNICEF - u veoma važno da podržava ovaj simpozij jer zdravlje majki i novorođenčadi je od bitnog značaja, a primalje, kako je kazala, igraju ključnu ulogu u njihovoj podršci.

- Na ovom simpoziju bit će prikazane najnovije tehnologije digitalnog podržavanja primalja, a također će biti obuhvaćena tema dojenja jer dojenje je osnov zdravlja djece. U BiH samo jedno od petero djece se doji, a to je prenisko. Zato UNiCEF surađuje sa Svjetskom zdravstvenom organizacijom te ministarstvima i ostalim organizacija kako bi se ta situacija poboljšala - poručila je Vašćenko te uime UNICEF-a podravila sve primalje i poželjela im uspjeh u radu.

Organizatori su poručili kako će u bliskoj perspektivi digitalna zdravstvena tehnologija dovesti do transformacije tradicionalne primaljske prakse što će omogućiti bolju, sigurniju i personaliziranu primaljsku skrb.

Pored aktualnih i zanimljivih tema u okviru simpozija održat će se i radionice iz područja primaljstva, kao i panel rasprava na temu ''Obrazovanje primalja: naučene lekcije i sljedeći koraci''.

Organizatori simpozija su Fakultet zdravstvenih studija Sveučilišta u Mostaru i Klinika za ginekologiju i porodništvo Sveučilišne kliničke bolnice Mostar, u suradnji s Komorom primalja HNŽ-a.

Simpozij  je odobrila Med Tech EU agencija i partnerski podržao UNICEF.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?